maandag 15 augustus 2016

Zomerstage (1)

Vandaag is mijn zomerstageweek begonnen. Het begon vandaag met een meeloopstage bij Uitvaartonderneming Snijders in Maarssen. Het was niet echt een 'hands-on' stage, maar dat had ik ook niet echt verwacht. Sommige dingen laat je over aan specialisten.

Na een vriendelijke ontvangst in het rijksmonumentale kerkje aan de Kerkweg, maakte ik kennis met eigenaar Marjo Klarenbeek en haar medewerkers. Tijdens een uitgebreid kringgesprek spraken we over de dood, over emoties, over cultuur en de veranderingen in het werk. We spraken vooral ook over de vraag waarom het werk in deze branche eigenlijk zo mooi is. Dat realiseerde ik me pas goed toen ik zag met hoeveel passie deze mensen vertelden over hun werk.

Uiteraard spraken we ook over zaken. Een uitvaartondernemer is ook gewoon een ondernemer. Vertrouwen speelt een belangrijke rol in de relatie met de klanten. De nabestaanden zijn met hun emoties immers een kwetsbare groep en als je ook op lange termijn opdrachten wil krijgen, maak je daar geen misbruik van.

Na het gesprek kreeg ik een rondleiding door het uitvaartcentrum en hebben we tijdens een wandeling over de algemene begraafplaats gesproken over de rol van de gemeente. Met een aantal tips op zak over mogelijke verbeteringen vertrok ik naar mijn volgende stageadres voor vandaag.

Dat was het kantoor van de Rabobank aan de Raadhuisstraat in Maarssen. Annette van Hussel, de gemeentesecretaris was voor de gelegenheid ook aangeschoven. In gesprekken met verschillende mensen kregen we daar inzicht in de rol die de bank voor zichzelf ziet in relatie tot de gemeenschap in Stichtse Vecht. Daarbij zie ik een bank die door fusie en schaalvergroting verder van de individuele klant af komt te staan en op zoek gaat naar manieren om die afstand vervolgens weer te overbruggen. Dat riep bij mij de vergelijking op met de gemeente. Ook wij zoeken sinds de fusie naar allerlei manieren om dichter bij onze inwoners te staan. 

De bank zoekt actief naar manieren om betrokken te zijn en te blijven bij maatschappelijke initiatieven door ondersteuning van lokale initiatieven en goede doelen die dicht bij de mensen staan. Dus in plaats van een nationale wielerploeg gaat het geld nu naar de plaatselijke sportverenigingen. Dat is mooi wat mij betreft.

Aan het eind van de middag ging ik op bedrijfsbezoek met de accountmanager midden- en kleinbedrijf (MKB). We gingen naar Jansen Medicars, marktleider op het gebied van verrijdbaar meubilair voor medische apparatuur in behandel- en operatiekamers en gevestigd in onze gemeente. Tijdens het gesprek dat volgde kreeg ik een mooi inkijkje in het belang van de vertrouwensband tussen de bank en haar klanten.

Het was een mooie start van mijn stageweek. Morgen doe ik verslag van mijn bezoek aan een kinderkledingwinkel, een volkstuin en een bistro.

Tot ziens.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten