donderdag 14 februari 2008

Bio Science kennismaking

Vandaag had ik een uitgebreide kennismaking met het Bio Science Park in onze gemeente. Binnen mijn EZ portefeuille zal de komende periode veel tijd gaan naar de ontwikkeling van dit gebied en dat is niet voor niets. Het Leiden Bio Science Park is immers het grootste life sciences kenniscluster in Nederland. Bovendien hebben we als gemeente samen met onze partners in het park de ambitie om door te blijven groeien tot een internationaal topniveau met toonaangevende bedrijven, onderzoekers en opleidingen.

Dat lijkt heel ambitieus, maar veel mensen weten niet dat dit park nu al het 5e park van Europa is op dit gebied. Op het park bevinden zich instellingen en bedrijven die behoren tot de wereldtop op het gebied van life sciences zoals het LUMC, TNO, LACDR, Top Instituut Pharma, Centocor, Crucell, Pharming en Octoplus. Door de aanwezigheid van deze topkennis is het park een aantrekkelijke vestigingsplaats geworden voor meer bedrijven en wetenschappers. De verschillende partners willen de komende jaren bovendien blijven investeren in een hoogwaardig vestigingsmilieu waar het niet alleen prettig is om te werken, maar ook om te wonen en te ontspannen.

Het park bestaat sinds 1982 en inmiddels werken er zo'n 10.000 mensen op het park. Door een zeer restrictief toelatingsbeleid, waarbij alleen bedrijven worden toegelaten die actief zijn in de bio science, kon dit gebied uitgroeien tot wat het nu is.

Vanmorgen ben ik mijn kennismaking begonnen in De Stal, het voormalig onderkomen van stier Herman. Daar kreeg ik een uitgebreide presentatie over het park waarbij we een interessante discussie hadden over de kracht van deze economische cluster en de kansen en bedreigingen die we zien voor de toekomst.

Daarna hebben we een wandeling door het park gemaakt, waarbij we een bezoek hebben gebracht aan het bedrijf Baseclear. Dit bedrijf is een servicelaboratorium met een specialisatie op DNA technieken. Onder de klantenkring van dit bedrijf zitten veel andere bedrijven die ook op het bio science park zitten.

Na de wandeling heb ik in De Stal samen met een groot aantal mensen van verschillende bedrijven en instellingen de lunch gebruikt. Het was een buitengewoon interessante kennismaking met de wereld van de bio science bedrijven. De kennis die ik vandaag heb opgedaan kan ik de komende tijd goed gebruiken bij mijn werk.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten