maandag 17 augustus 2009

Half werk

Als wethouder Sport ben ik een groot voorstander van sportvoorzieningen in de wijken. Mooie laagdrempelige plekken waar jonge mensen kunnen sporten zonder dat ze direct ook lid moeten worden van de plaatselijke sportvereniging. U kent ze wel de voetbalkooien en basketbalveldjes. Zeker tijdens de zomervakantie erg in trek bij de jonge sporters. De veldjes hebben ook een nadeel, als ze echt populair zijn dan kunnen ze ook de nodige geluidsoverlast voor de wijk veroorzaken. Een oplossing daarvoor kan wat mij betreft gevonden worden in het aanleggen van meer veldjes waardoor niet iedereen gebruik van dezelfde voorziening hoeft te maken.

Onlangs kreeg ik een verslag onder ogen van een wijkbijeenkomst in een Leidse woonwijk. Aanwezig waren zo'n 50 buurtbewoners om te praten over een plan van de gemeente om een nieuw basketbalveldje aan te leggen. De 50 bewoners waren mordicus tegen. Het nieuwe veldje zou immers jongeren van buiten de wijk aantrekken en overlast veroorzaken. Bovendien zouden er onder leiding van een jongerenwerker wedstrijden georganiseerd worden en dat wilde men al helemaal niet. Volgens de bewoners waren alle kinderen in de wijk lid van een sportvereniging en was er helemaal geen behoefte aan sportvoorzieningen in de wijk. De vertegenwoordiger van de gemeente die een moedige poging deed om de bewoners te overtuigen kon rekenen op hoon uit de zaal.

Het compromis dat uiteindelijk uit de bus kwam was een half basketbalveld, dus met 1 basket. Wat mij betreft een halve voorziening. Typisch iets dat is bedacht door mensen die zelf niet sporten. Jammer dat er niet meer jongeren aanwezig waren tijdens de betreffende buurtbijeenkomst.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten