woensdag 26 augustus 2009

Van Oerle

Vandaag was het alweer de een na laatste zomerstage bij Van Oerle Nettpro, een bedrijf in schoonmaak en dienstverlening. Dat betekende voor mij wel half vijf ’s ochtends mijn bed uit, maar eigenlijk ging dat best goed. Tegen vijf uur was ik keurig present bij het pand van SportCity. Daar hielp ik het Van Oerle Nettpro-team met het reinigen van het pand, voordat de eerste klanten op de loopband stappen.

Ik trof er een goed sfeertje aan. Al pratend met de collega’s viel het me op dat die het schoonmaakwerk vaak combineren met een andere baan, een studie of de kinderen. Sommigen doen naast een full-time baan die ‘paar schoonmaakuurtjes’ er gewoon bij. Het overgrote deel van zijn 200 medewerkers is dan ook parttimer, vertelde directeur Ivo van Oerle me later.
Om 6.45 uur werd ik door glazenwasser Robert meegenomen naar restaurant City Hall. Al ramenlappend vertelde de geboren en getogen Leienaar trots over zijn stad. In één uur wist ik alles wat hij belangrijk vindt dat er gebeurt, of nog moet gebeuren in de stad. Zo positief, een verademing. Ik heb nooit begrepen waarom sommige mensen, zeker in de politiek, altijd zo de nadruk leggen om dingen die niet goed gaan in de stad. Dat er veel goed gaat, of dat we gewoon trots mogen zijn op onze stad, blijft daardoor soms teveel onderbelicht. Motiverend hoor, om iemand zo trots over zijn stad te horen praten. Intussen blonken de ramen bij City Hall ook weer en nam directeur Ivo van Oerle me onder zijn hoede.

In een lastige markt waarin met name de kostprijs vaak de doorslag geeft, houdt Ivo zijn bedrijf als sinds 1994 staande door niet in die vechtprijzen mee te gaan. In plaats daarvan biedt hij zijn klanten oplossingen, zorgt hij goed voor z'n mensen (zeggen ook de medewerkers) en blijft hij de problemen vóór. Zo handhaaft hij zich goed en merkt hij ook weinig van de recessie.

Wat ik wel van Ivo hoor, en daar heeft hij een punt, is dat de Europese aanbestedingsregels te ingewikkeld zijn. Hij is van mening dat, zelfs als de Leidse gemeente een aanbesteding doet, een organisatie als de zijne daar niet eens meer op inschrijft. Bedrijven die het op papier goed in orde hebben wordt de aanbesteding gegund. Grote kans is, dat deze niet de uitvoering en service bieden die een kleinere organisatie wel zou kunnen. Deze kritiek hoor ik steeds vaker. Ik kon hem melden dat er al plannen waren om hier iets aan te doen. In het najaar organiseren wethouder Gerda v.d. Berg en ik namelijk een bijeenkomst voor Leidse ondernemers met als doel ze beter wegwijs te maken in aanbestedingsrondes.

Aan het eind van het bezoek krijg ik in plaats van de ondernemer nog even een gepassioneerde man te zien zodra het onderwerp Hockeyvereniging Roomburg valt. Ivo blijkt van jongs af aan sporter in hart en nieren te zijn en vertelt bewogen en heel betrokken over die club, waarvan hij hoofdsponsor is. Hij heeft grote ambities voor de toekomst van zijn club en wil zich daar aktief voor inzetten. Hij is bereid om naast het leiden van z'n bedrijf heel veel vrije uurtjes in de club te investeren om die ambities waarheid te maken.

Morgen alweer de laatste stagedag. Dan neem ik een kijkje in de toeristische sector bij Prokwadraat Marketing en Events. Zij specialiseren in vrijetijdsmarketing, evenementen en groepsarrangementen in de Leidse regio. Ik mag een stadswandeling bedenken die ik morgenmiddag ook ga begeleiden. Wilt u meelopen? Dat kan vanaf 1600 uur vanaf Prokwadraat, Van der Sterrepad 2 te Leiden. Na afloop kunnen we onder het genot van een drankje en een hapje wat napraten over de stage-ervaringen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten