woensdag 5 mei 2010

Bevrijding

Net als in 2009 en 2008 reisde ik gisterenavond na afloop van de dodenherdenking af naar Wageningen om daar samen met een grote groep Leidse hardlopers het bevrijdingsvuur op te gaan halen. Behalve het feit dat ik dit keer niet meer als wethouder meeliep was er nog iets anders dan vorig jaar. Dat was de aanwezigheid van de 82 jarige Aad de Pleij. Met Aad hadden we een echte veteraan in ons team. Hij loopt al hard vanaf 1943 en heeft de razzia's op de toen nog sintelbaan in de Leidse Hout van dichtbij meegemaakt. Ook is hij als militair actief geweest in Indie. Hij heeft met grote regelmaat als Indie-veteraan meegelopen in de jaarlijkse parade in Wageningen. Vannacht was hij weer in Wageningen, maar ditmaal om namens de Leidse loopgroep het bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. (zie foto)

Daarna zijn we in estafette teruggelopen naar Leiden waar we aan het begin van de middag het vuur op het Bevrijdingsplein en in de Doezastraat overdroegen aan onze burgemeester om het grote vuur op die locaties te ontsteken.

Een nachtrust overslaan en in estafette samen met anderen 120 kilometer hardlopen en een beetje afzien is voor mij een goede manier om nog eens te benadrukken hoe belangrijk vrede en vrijheid voor ons is. Het was de moeite waard.De organisatie van de bevrijdingsvuurestafette was in handen van de LRRC en het Sportbedrijf van de gemeente Leiden.

De mensen van IloveLeiden.com maakte op de Doezastraat een reportage waarin de aankomst is opgenomen. Kijk hier maar!
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten