vrijdag 28 mei 2010

Ambteloos

Het is vandaag precies een maand geleden dat ik afscheid nam als wethouder van de stad Leiden. Inmiddels heb ik wat kunnen wennen aan mijn nieuwe bestaan als ambteloos burger. Mijn ori├źntatieperiode waar ik eerder over schreef is nu echt begonnen en ik vul mijn agenda met gesprekken die mij kunnen helpen om een nieuwe dagbesteding te vinden. Ik kan u verzekeren dat daar buitengewoon interessante gesprekken bij zitten en dat ik niets liever zou doen dan u van dag tot dag op de hoogte houden van de vorderingen op dit vlak. Maar helaas, ik ben me bewust dat een dergelijke openheid niet in mijn voordeel werkt. Ik zal daarover dus nog even mijn mond houden maar ik zal u, zodra er ontwikkelingen, op de hoogte houden.

Dat afscheid een rekbaar begrip is, werd mij afgelopen week duidelijk toen ik een verrassende uitnodiging kreeg. Een groep ambtenaren met wie ik de afgelopen periode intensief samenwerkte, vroeg me om een middag met hen op stap te gaan. Samen zijn we door de stad gevaren en hielden we even halt bij de belangrijkste projectgebieden uit mijn voormalige portefeuille. Aan het einde van de tocht kwamen we terecht in het Bio Science caf├ę, waar een groot aantal ondernemers uit het park aanwezig was om me nog een keer uit te zwaaien. Ik heb dit spontane afscheid, recht uit het hart van deze mensen, in hoge mate op prijs gesteld.

Het feit dat ik me inmiddels heb teruggetrokken uit de actieve Leidse politiek wil niet zeggen dat ik geen interesse meer heb voor de politieke actualiteit. De afgelopen weken zijn mij een paar dingen opgevallen die ik u graag wil melden:

Eerder deze week maakte het vooraanstaande Japanse farmaconcern Astellas bekend dat het zich gaan vestigen in ons Bio Science Park. Een uitbreiding met maar liefst 550 hoogwaardige arbeidsplaatsen. In september van het vorige jaar maakte ik als wethouder Economische Zaken een reis naar Japan. Tijdens die reis bracht ik een bezoek van ruim een uur aan de president van dit concern om de voordelen van vestiging in ons Bio Science Park nog eens onder de aandacht te brengen (foto). Ook mijn voorgangers deden bij eerdere bezoeken het hoofdkantoor van deze farmagigant aan. Ook via het ministerie van Algemene Zaken is Leiden als ideale vestigingsplaats voor dit bedrijf in Japan onder de aandacht gebracht. Goed om nu te zien dat de reis naar Japan zo'n mooi resultaat heeft gehad.

Verder kreeg ik afgelopen week van iemand een mail met daarin een verwijzing naar een Amerikaanse site waarin onder de titel 'Temporary Dutch Parking Garage Is as Green As It Looks' iets te lezen is over onze onvolprezen Morspoortgarage. Ik wil u deze link niet onthouden, u kunt hier klikken.

Gisterenavond sprak de gemeenteraad op initiatief van de Partij voor de Dieren over een motie om in het stadhuis geen paling meer te eten. Nu denk ik niet dat het menu van het bedrijfsrestaurant een gespreksonderwerp van de gemeenteraad zou moeten zijn, maar dat zal ik hier niet verder uitwerken. De discussie deed me terugdenken aan een weblog die ik schreef op 27 oktober vorig jaar. Het lijkt me goed dat ook de Partij van de Dieren kennis neemt van dit positieve aspect van ons Bio Science Park.

Tenslotte wil ik op deze plaats bestuur en leden van tafeltennisclub Scylla feliciteren. De gemeenteraad stemde tot mijn genoegen gisterenavond in met de bouw van een nieuwe tafeltennishal.

Tot ziens.

1 opmerking:

 1. K. Depuydt, Scylla29 mei, 2010 16:07

  Beste Marc,
  Hartelijk dank voor je felicitaties met de nieuwbouw van Scylla, en ook felicitaties voor jou. Hopelijk tot zeer snel bij de feestelijke opening!
  Namens Scylla,
  Katrien Depuydt

  BeantwoordenVerwijderen