woensdag 9 februari 2011

Nieuw Perspectief

Een aantal weken geleden deed ik hier verslag van mijn bezoek aan zorgboerderij de Zonnehoeve, onderdeel van jeugdzorgaanbieder LSG-Rentray Nieuw Veldzicht. In navolging op dit bezoek ging ik vandaag op bezoek in Almere, waar de hoofdlocatie van LSG-Rentray Nieuw Veldzicht is gevestigd.

Na een hartelijk welkom door directeur Peter van Vliet gaven medewerkers van de instelling een presentatie over verschillende werkmethodieken die zij gebruiken in hun werk met jongeren tot 23 jaar met complexe gedragsproblemen. Ook de rol van internethulpverlening kwam aan de orde. Onder de verzamelnaam Jeugdzorg 2.0 zie je op dit gebied de laatste tijd steeds meer initiatieven ontstaan. Goed om te zien dat ook de jeugdzorg in Flevoland mee gaat met zijn tijd en dat de gezinnen en jongeren op een toegankelijke manier aan verbeteringen in hun situatie werken. Het zou mooi zijn als alle jeugdhulpverlening in Flevoland op een vergelijkbare wijze de mogelijkheden van internet zouden benutten. Het liefst natuurlijk in goede onderlinge samenwerking zodat we voorkomen dat er straks tientallen verschillende sites komen voor dezelfde problematiek.

Daarna brachten wij een bezoek aan de vaktherapie ruimte waar LSG-Rentray Nieuw Veldzicht als aanvulling op het uitgebreide zorgaanbod creatieve therapie aan biedt. De therapie bestaat uit muziek- en beelden therapie en stelt jongeren in staat zowel emoties te herkennen als het omgaan met emoties. Ook helpt het bij identiteitsvorming, agressieproblematiek en het verwerken van nare ervaringen.

Na het bezoek aan de vaktherapie ruimte was er nog even tijd voor een bezoek aan de crisisgroep de Antenne. Hier komen jongeren binnen die in acute problemen zitten en daardoor niet meer thuis kunnen blijven. Indrukwekkend om te horen over de enorme diversiteit in de problematiek waar deze hulpverleners mee worden geconfronteerd.

Jongeren hebben op de Radioweg, de hoofdlocatie van LSG-Rentray Nieuw Veldzicht,
de mogelijkheid om te bouwen aan een nieuw bestaan. Ik ben erg onder de indruk van de mogelijkheden en de creativiteit waarmee er binnen LSG-Rentray Nieuw Veldzicht vorm wordt gegeven aan het bieden van een thuisvoor jongeren en daarmee toekomstperspectief.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten