maandag 7 februari 2011

Toon Hermans

Vanmiddag was ik in Zeewolde. Hier werd het Toon Hermanshuis officieel geopend, een inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Edith Schippers, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Sport heeft de openingshandeling verricht, door het onthullen van een schilderij van Toon Hermans, gemaakt door Jeanette van Vliet.

Het kost mensen met kanker vaak moeite hun leven na de diagnose en behandeling opnieuw vorm en zin te geven. Erover praten helpt. Het Toon hermanshuis biedt een plaats waar men ruimte krijgt om vrij over ervaringen, problemen en beperkingen te praten met iemand die buiten de familie- en kennissenkring staat. Iedereen die met kanker in aanraking is gekomen is welkom, bijvoorbeeld als patiënt, ex-patiënt, partner of familie. Het inloophuis richt zich primair op mensen uit Zeewolde.

Het woord inloophuis zegt al genoeg. Een centrum met een open deur, laagdrempelig en daarin mensen met een luisterend oor en enige afleiding. Dit alles in een huiselijke sfeer. Mensen kunnen er onaangekondigd binnenlopen, even een kopje koffie of thee drinken en hun verhaal delen met lotgenoten en vrijwilligers. Het inloophuis biedt hen in een ongedwongen sfeer een luisterend oor.

Het is bovendien een initiatief dat door inzet van heel veel vrijwilligers en uithoudingsvermogen tot stand gekomen is. Men heeft e.e.a. gedaan zonder subsidie van de provincie.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten