dinsdag 24 mei 2011

Blauwalg

Provinciebestuurders nemen wekelijks vele tientallen besluiten die de provincie en haar inwoners raken. Het overgrote deel van die besluiten komt niet of bijna niet in de belangstelling, het grote publiek ziet het meer als gewoon je werk doen en daar heeft men meestal ook wel gelijk in. Dat sommige besluiten op deze regel een uitzondering zijn heb ik de afgelopen dagen mogen ondervinden.


De provincie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Afgelopen week kreeg ik als verantwoordelijk gedeputeerde een melding dat er een drietal honden waren overleden nadat ze in aanraking waren geweest met het water van het IJmeer. Bovendien begreep ik dat er aanwijzingen waren dat er een relatie zou kunnen zijn tussen de dood van deze dieren en de aanwezigheid van gifstoffen in het water. Er was nog veel onduidelijkheid, en dus reden tot enige zorg. Na intensief overleg met adviseurs heb ik toen besloten een zwemverbod in te stellen voor het Almeerderstrand.


Toen het afgelopen weekend ook nog mooi weer werd waren alle ingredienten aanwezig om er nieuws van te maken en dus kwamen de landelijke media een voor een poolshoogte nemen. Zo zat ik zaterdag voor de eerste keer zowaar in het Jeugdjournaal.


Uit nader onderzoek door Rijkswaterstaat bleek vanmorgen dat het besluit om het zwemverbod in te stellen zeker niet overdreven is geweest. In het water blijkt sprake te zijn van een, voor Nederland nieuwe en zeer giftige vorm van Blauwalg. Deze alg is gebonden aan de bodem maar als mensen of dieren in het water komen komt de giftige stof vrij. Na veel overleg vandaag hebben we besloten het zwemverbod uit te breiden tot het nabijgelegen Zilverstrand. Nader onderzoek moet de komende dagen uitwijzen hoe we dit probleem gaan oplossen.Het besluit van vandaag was opnieuw groot nieuws, bijvoorbeeld vanavond op RTL Nieuws. Klik hier om zelf te kijken.Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten