dinsdag 21 augustus 2007

Aangifte

Vorige week dinsdag schreef ik in mijn dagboek dat ik had besloten geen aangifte te doen tegen vastgoedondernemer Jan Verbaan. Aanleiding daarvoor was een gesprek dat ik had met zijn advocaat die mij verzekerde dat Verbaan verkeerd was geciteerd toen hij inwoners van de wijk Roomburg opriep bij mij thuis een steen door de ramen te gooien.

Vrij snel na mijn artikel meldde Chris de Waard, redacteur van Sleutelstad.nl, zich op mijn site met de mededeling dat Jan Verbaan het dreigement wel degelijk had uitgesproken zoals hij had beschreven. De bevestiging kwam vervolgens ook via een nieuw artikel in het Leidsch Dagblad en tenslotte heeft hij in telefonische contacten met het Stadhuis wederom een aantal zeer dreigende uitspraken gedaan. Door deze voorvallen ben ik toch weer anders tegen deze hele 'affaire' aan gaan kijken.

Verschillende mensen adviseerden mij om dit niet zomaar voorbij te laten gaan. Op grond van de wet kunnen de uitspraken van de heer Verbaan worden gezien als strafbare feiten. De wetgever tilt immers zwaar aan zaken als opruiing tegen het openbaar bestuur of het uitlokken van openlijk geweld. Ik stond voor de vraag of je dergelijke feiten gewoon moet accepteren terwijl wij in andere situaties onze inwoners aanspreken op veel minder. Voor de wet is iedereen gelijk, dus ook Jan Verbaan. Daarom kon ik niet veel anders dan aangifte doen op grond van de bedreigingen die ik de afgelopen periode over me heen kreeg. Afgelopen donderdag heeft de politie mijn aangifte opgenomen.

De heer Verbaan is al jarenlang verwikkeld in verschillende conflicten met de gemeente. Over het algemeen gingen die conflicten over de toepassing van bouwregelgeving bij zijn bouwprojecten. Het afgelopen jaar heb ik persoonlijk veel tijd gestoken in het zoeken naar oplossingen. In dat kader heb ik veel gesprekken gehad met de heer Verbaan. Die gesprekken liepen constructief totdat er een probleem ontstond naar aanleiding van een besluit van het college. Ook toen kwamen er dreigementen in mijn richting. Op 20 juni jl. schreef ik daar al over in mijn dagboek. Die dreigementen waren toen voor mij aanleiding om de heer Verbaan te laten weten dat ik me persoonlijk niet meer zou inzetten voor het oplossen van de 'Verbaandossiers'.

Als reactie daarop liet de heer Verbaan weten dat hij alles zou doen om mij 'kapot' te maken en ervoor te zorgen dat ik niet lang meer wethouder zou zijn. De rest van de dreigementen zal ik u besparen. Wat mij vervolgens het meeste raakt is dat hij een project als de AZC vestiging in Roomburg misbruikt om zijn persoonlijke vete tegen mij uit te vechten. Hij misbruikt hierbij de emoties die over dit onderwerp bestaan. Ik heb het bestuur van de wijkvereniging Roomburg inmiddels bedankt voor het feit dat zij direct afstand namen van de oproep om stenen door mijn ruiten te gooien.

Het is nu aan het openbaar ministerie om de aangifte in behandeling te nemen. Ik heb er alle vertrouwen in.

Tot ziens.

9 opmerkingen:

 1. Marc Witteman,

  Bedenk, dat je niet anders kon.
  En als wethouder heb je de juiste beslissing genomen.

  Het is nu in handen van het OM.

  Veel sterkte.

  Tan TH

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marc
  Je hebt groot gelijk dat je dit soort driegementen niet over je kant laat gaan!
  Sterkte ermee.
  Marca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind hoe meer poeha je er over maakt hoe meer je Verbaan in zijn kaart speelt. Maar ik vind ook dat het hele verhaal van Roomburgh dat de heer Witteman zelf goed fout is geweest en dat de heer Verbaan gewoon doet wat vele mensen dachten. Of dit goed of fout is weet ik niet dat zal de rechter bepalen. We zullen zien of dit daadwerkelijk iets mee gebeurt, zal mij niet verwonderen als dit weer verdwijnt in de ambtelijk doofpot van de PvdA (die is toch al langzamerhand aardig aan het volraken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marc, de dreigementen zijn misschien niet goed, maar Verbaan doet wel wat een hoop mensen denken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laat ik allereerst stellen dat men nooit mensen mag bedreigen en of bewust schade toebrengen, emotioneel of materieel.
  Maar we weten natuurlijk ook dat het dossier Verbaan aardig dik is en er volgens mij bij de gemeente nooit echte wil is geweest de problemen op te lossen.
  Dat het op deze manier dreigt te escaleren maakt het voor de toekomst wederzijds alleen maar moeilijker.
  Maar wat eerdere reageerders ook al schreven, de PVDA heeft zich natuurlijk de laatste (pak em beet) 15 jaar niet echt populair gemaakt in Leiden met al hun plannen en zo nu en dan verborgen agenda's.
  Ik kan me indenken dat veel mensen het niet eens zijn met de uitspraken en bedreigingen maar in hun hart denken de partij verdiend eigenlijk niet beter gezien o.a. het bouw en sloop beleid de laatste 15 jaar.
  Zelf blijf ik op het standpunt staan, elkaar desnoods in een discussie helemaal af te branden, maar wel daarna zo sportief zijn samen iets te kunnen drinken aan de bar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry wilde bewustuit eerlijkheid niet anoniem reageren, blijkt het alsnog fout te gaan.
  Nu beter hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het merkwaardig dat de raadsfracties zich niet solidair met u hebben getoond en de gewelddadige uitlatingen van de persoon in kwestie niet hebben veroordeeld. Wat deze kwalijke figuur doet is natuurlijk ontoelaatbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marc
  Zo af en toe kijk ik nog eens in je dagboek, maar dat was deze keer niet nodig na het lezen van een art op de site van het LD.
  Wat een toestand, hoop dat deze man op de juiste wijze wordt gewezen op zn vreemde manier van communiceren, zullen we maar zeggen......
  Sterkte vanuit Warmond!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Marc,
  ik hoop dat de gemeente nu eens doorpakt en met Verbaan schoon schip maakt.
  Er staan nog legio niet betaalde bouwleges op de lijst.
  En een volgende keer graag meteen deze onnutte man aanpakken in plaats van dat eeuwige zachte heelmeesters gedoe.
  Elk overleg is zinsloos, houdt u gewoon strak aan de wettelijke procedures.
  Succes overigens met de rechtzaak.

  BeantwoordenVerwijderen