donderdag 17 juli 2014

Zomerstage 2: VLA

Ooit wel eens in een supermarkt geweest, die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat klanten niet meer terugkomen? Vanmorgen was ik bij het Voedselloket Almere (VLA). Een winkel die zijn naam eigenlijk geen eer aan doet. Het is een overzichtelijk ingerichte supermarkt voor hen die wat minder te besteden hebben. 

Om er te mogen kopen, moet je beschikken over een speciaal pasje. Dit pasje krijg je pas na een intakegesprek waarin is vastgesteld dat je ook echt afhankelijk bent van deze voorziening. Afhankelijk van je situatie krijg je een maandbudget dat je vrij mag besteden in de winkel. Anders dan in de meeste voedselbanken kan de klant in Almere kiezen en werkt men niet met vooraf vastgestelde pakketten.

Dat assortiment wisselt overigens wel op een merkwaardige manier. Kerstkransen komen in januari, Paaseitjes in juli, als het buiten 28 graden is gaat de erwtensoep in de aanbieding en na de WK, zijn de oranje ballen gratis (1 per klant).

Bij het overhandigen van de klantenpas gaan de vrijwilligers van het voedselloket direct aan de slag om na te gaan waarom hun klant zo krap bij kas zit. Weet men misschien de weg niet te vinden naar de juiste instanties of is er sprake van schuldenproblematiek die uit de hand dreigt te lopen. Vervolgens probeert men de oorzaak weg te nemen zodat de klant uiteindelijk weer naar de gewone supermarkt kan. Gemiddeld lukt dat binnen 4 maanden. Op die manier konden in 2013 zo'n 1600 klanten hun pas weer inleveren.

De organisatie draait bijna volledig op vrijwilligers. Daarbij gaat het om een vaste groep van 126 mensen. Daarnaast is er een veel grotere groep die bij de reguliere Almeerse supermarkten gaan staan en daar klanten vragen iets extra's te kopen voor het Voedselloket. Dit levert per jaar voor ruim 150.000 euro aan voorraad op. Daarnaast geeft men per jaar nog eens zo'n bedrag uit voor de inkoop van goederen. Het geld daarvoor komt uit giften van particulieren en fondsen en een bescheiden subsidie van de gemeente. Dankzij het werk van heel veel vrijwilligers kan de gemeentelijke bijdrage beperkt blijven tot € 0,25 per inwoner.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten