donderdag 17 juli 2014

Zomerstage 3: Thuisadministratie

Schulden, het is al lang geen probleem meer van alleen mensen met een beperkt inkomen. Dat leerde ik vanmiddag bij Humanitas in Almere, waar men een jaar geleden met het project thuisadministratie is gestart.

Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze vinden steun in een van de meer dan 600 activiteiten, variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid. En van opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking.

Met het project Thuisadministratie, Zaken op orde? Orde op zaken! Krijgen inwoners van Almere, welke problemen hebben met het regelen en/of bijhouden van hun financiën, hulp van vrijwilligers van Humanitas afdeling Almere/Zeewolde. Deze vrijwilligers zijn daartoe getraind en kunnen waar nodig ook adviseren bij het aanvragen van niet gebruikte financiële voorzieningen.

Vanmiddag draaide ik een paar uur mee met deze professionele vrijwilligers en zag ik met hoeveel toewijding en begrip zij hun 'klanten' helpen. Ook als de klant daar zelf niet direct op zat te wachten. In een aantal gesprekken helpen ze hun klanten zelf om overzicht te krijgen over inkomsten en uitgaven, zodat er weer sprake is van een stabiele situatie. Dat is een voorwaarde voor de volgende stap, de schuldsanering. Daarvoor gaan de mensen door naar de Plangroep in Almere

Ook hier groeide mijn respect voor de manier waarop de door Humanitas getrainde vrijwilligers hun taak serieus nemen.

Tot ziens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten