donderdag 13 augustus 2015

Zomerstage 5, De Twijg

Voor mijn 5e zomerstage was ik vanmorgen bij dagverzorging De Twijg in De Driestroom in Breukelen. De Twijg is een dagopvang die voorziet in geestelijke, lichamelijke of sociale begeleiding aan ouderen en mensen met een beperking. De Twijg is mede afhankelijk van gemeentelijke financiering, een reden voor mij om juist daar eens te gaan kijken.

In de loop van de ochtend kwamen de circa 15 ouderen met enige vertraging binnen. De vervanging van de Breukeler Brug zorgde voor de nodige vertraging van de mensen die thuis werden opgehaald. Onder het genot van koffie en appeltaart hebben we met de hele groep de krant doorgenomen. Een gesprek over het actuele nieuws maakt standaard deel uit van de vaste routine. Niet alle deelnemers zijn nog in staat om zelf de krant te lezen.

Onder leiding van een van de deelnemers die vroeger leraar lichamelijke oefening was geweest, deden we vervolgens enige oefeningen. Het laatste deel van de ochtend was bestemd voor verschillende vormen van geheugentraining.

De Twijg is bedoeld voor ouderen voor wie elke dag thuis zitten geen optie meer is. Door middel van deze vorm van dagopvang kunnen mensen soms veel langer zelfstandig blijven wonen. Dat kost niet alleen minder gemeenschapsgeld, het is ook nog beter voor de mensen zelf. Ik heb vandaag met eigen ogen kunnen zien hoe goed dat werkt.

De Twijg werkt met twee professionele krachten die hulp krijgen van een flink aantal enthousiaste vrijwilligers. Allemaal mensen die heel goed werk doen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten