zaterdag 29 april 2006

Oranje zonder franje...

Vanmorgen was ik om 09.00 uur op het Stadhuisplein in verband met koninginnedag. Nadat twee Indiƫ-veteranen de vlag in top hadden gehesen zongen we de eerste twee coupletten van het Wilhelmus. In de tussentijd ging het leven op de markt om ons heen gewoon door.

Daarna was er koffie en cake en werden we voorgesteld aan het buitengewoon jonge bestuur van de Vereniging Koninginnedag Leiden. Het is me al vaker opgevallen dat de vergrijzingsgolf aan Leiden voorbij lijkt te gaan. Leuk om te zien dat jonge mensen in de Leidse gemeenschap op allerlei plaatsen volop meedoen.

Om 14.00 uur waren de Leidse Jonge Socialisten (JS) te vinden op het Stadhuisplein. Zij willen de tweede kamer verzoeken om de rol van de Koningin tijdens de kabinetsformatie te veranderen. Momenteel is het zo dat de koningin, achter gesloten deuren, een informateur benoemt die het kabinet gaat vormen. Zo kan zij dus invloed uitoefenen op de kleur van het kabinet. Uit respect voor de kiezer vindt de JS dat deze verantwoordelijkheid thuishoort bij de Kamer. Zij zijn van mening dat de informateur door de Kamerleden zelf, na een open en transparant debat, moet worden aangewezen. Onder de noemer Oranje zonder Franje willen ze 40.000 handtekeningen verzamelen om het initiatief bij de Tweede Kamer op de agenda te krijgen."

Wat mij betreft getuigt het van lef om zo'n actie juist op koninginnedag te starten. Mijn handtekening krijgen ze in ieder geval.

Prettig weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten