donderdag 27 april 2006

Rembrandtplaats


Vandaag heb ik mezelf eens goed verdiept in de details van het 'dossier' van de nieuwbouw van het ROC aan de Lammenschansweg. Over dit plan is momenteel veel discussie in de stad. Op 9 mei aanstaande zal in de commissie Ruimte en Bereikbaarheid over dit plan gesproken worden. De belangen zijn groot zowel van het ROC, die het plan snel wil realiseren, als van de omwonenden die de bouwmassa veel te groot vinden. Het ontwerp is in mijn ogen heel bijzonder, maar het valt niet te ontkennen dat het een groot gebouw is. Om mezelf goed op de commissiebehandeling voor te bereiden, heb ik besloten de komende dagen eerst maar eens zelf een bezoekje aan de aangrenzende woonwijk te gaan brengen om met de omwonenden te praten. Ook ga ik nog even bij het ROC langs. Wordt vervolgd.

Vanmiddag was ik aanwezig bij een presentatie van de herinrichting van de Rembrandtplaats en omgeving. Daar vond de onthulling plaats van een beeldengroep, gemaakt door de internationaal bekende kunstenaar Stephan Balkenhol. Rembrandt werd 400 jaar geleden aan de Weddesteeg geboren. Het nabij gelegen Schildersplaats, in de volksmond Weddesteegplein, heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan en is als eerbetoon aan de wereldberoemde schilder officieel omgedoopt tot Rembrandtplaats.

Vanwege het feit dat de burgemeester verhinderd was had mijn collega Gerda van den Berg haar eerste optreden als loco-burgemeester. Die ambtketen stond haar prima en ze hield een uitstekende toespraak. Goed gedaan Gerda!

Vervolgens hield de schrijver Cees Nootenboom een voordracht. Met goedgekozen bewoordingen schilderde hij als het ware het leven in Leiden begin 1600, de tijd dat Rembrandt hier leefde. Ik was onder de indruk van de manier waarop hij er in slaagde zijn publiek ademloos mee te voeren naar die tijd.

Tot morgen.

3 opmerkingen:

 1. U bent van harte welkom! Kom vooral op een zonnige dag eens kijken hoe de bewoners nu van hun straat, uitzicht en zonlicht genieten. Wij hebben onze eigen, realistischer, impressies klaarliggen van hoe het er straks uit zal zien als de plannen van het ROC doorgaan.

  Karen van Rooij
  M. Treublaan 11
  071-5147038

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk heeft u na uw bezoek van onze mooie wijk een totaal andere kijk op het ROC-plan.
  De nu geplande mastodont sluit op geen enkele wijze aan bij het karakter van de buurt. Het zou dan ook een gemiste kans zijn als andere beschikbare alternatieven niet serieus bekeken zouden worden. U als nieuwe wethouder kunt het verschil maken! Hopelijk doet u dat ook.Een bezoek aan de wijk is iig een stap in de goede richting! :)

  Harold Schipper
  Kamerlingh Onnesplein 1

  Haroldschipper@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mij opvalt in je dagboek over het ROC plan is dat je schrijft over het ROC bestuur en over de bewoners. Wat ik tot op heden mis in je weblog en in het optreden van het (vorige) gemeentebestuur, is dat jullie zoeken naar een platform; een gezamenlijk belang van alle partijen.
  Ons inziens is dat er een mooi nieuw ROC gebouw kan worden gebouwd dat ofwel lager is, of gesitueerd is op een andere locatie in het Lammenschanspark. Daarmee krijgt het ROC en haar leerlingen een nieuw modern gebouw en houden de bewoners een prettig woonklimaat.
  Ik hoop dat het gemeentebestuur en jij in het bijzonder, zich hiervoor gaan inzetten samen met de bewoners en het ROC bestuur.

  BeantwoordenVerwijderen