woensdag 14 mei 2008

Extra Large

Vanmiddag was ik als wethouder EZ aanwezig bij de opening van een nieuwe supermarkt in Leiden Zuid-West. Een Albert Heijn extra large (XL) dit keer. Een winkel van maar liefst 3400 m2 groot. Dat is zo groot dat je er met gemak kunt verdwalen. De betreffende grootgrutter is sinds 1958 gevestigd in deze wijk en is in die 50 jaar een paar keer in een grotere winkel getrokken. In vergelijking met de eerste winkel is deze XL-versie 10 keer zo groot geworden.

Om deze winkel open te houden, werken er maar liefst 240 medewerkers en daarmee is Albert Heijn in een keer een van de grootste werkgevers in de wijk geworden. Bovendien zullen alle winkeliers in het betreffende winkelcentrum vanaf nu een graantje meepikken van alle extra klanten die hier hun boodschappen gaan doen. Goed nieuws voor de wijkeconomie dus. Een reden voor mij om via een toespraakje namens het gemeentebestuur mijn felicitaties uit te spreken aan het adres van Albert Heijn, de medewerkers en de inwoners van Leiden Zuid-West.

Het is een wetmatigheid dat er meer klanten komen naarmate de supermarkt groter, mooier en moderner wordt. Die extra klanten doen nu hun boodschappen op een andere plaats in de stad. Interessant is natuurlijk de vraag of dit betekent dat andere wijkwinkelcentra hun klanten nu gaan verliezen aan de nieuwe XL. Als dat zo is zou dat op termijn kunnen betekenen dat de naburige winkelcentra in de problemen komen met alle gevolgen van dien. Als gemeente hebben we een belang bij goede winkelvoorzieningen in alle wijken. Om dat voor de toekomst zeker te stellen zullen we de effecten van de nieuwe XL goed moeten volgen.

De klanten hadden overigens geen probleem om de nieuwe winkel te vinden. Toen ik na de opening weer naar het stadhuis vertrok, stonden de mensen 10 rijen dik om naar binnen te gaan.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten