zondag 25 mei 2008

Japan - Leiden

Op 25 mei 2000 liepen de Japanse keizer en zijn gevolg over het Leidse Rapenburg van het Sieboldhuis naar de Hortus Botanicus. Halverwege bleef hij staan bij nummer 51 en maakte daar een praatje met een drietal studenten die daar hun hoofd uit het raam staken. Terwijl hij stond te praten rustte zijn hand op een paaltje.

Deze gebeurtenis was opmerkelijk omdat het in Japan ondenkbaar was dat de keizer op deze manier in gesprek was met 'gewone' mensen. De foto van deze gebeurtenis haalde om die reden in Japan de voorpagina's van alle kranten. Tot op de dag van vandaag komen Japanse toeristen naar Leiden om daar in de voetsporen van hun keizer te treden.
Vandaag was het precies 8 jaar geleden dat deze opmerkelijke situatie zich in Leiden voordeed. Bovendien is het dit jaar 150 jaar geleden dat Japan en Nederland diplomatieke betrekkingen aanknoopten. Tenslotte is het volgend jaar 400 jaar geleden dat shögun Tokugawa Ieyasu aan Nederland de officiële handelspas overhandigde waarmee Nederland handel met Japan mocht gaan drijven.

In vele steden in Nederland en Japan zullen de laatste twee gebeurtenissen worden herdacht. Zo zal ook de stad Leiden, die van oudsher sterke banden met Japan onderhoudt, het decor zijn voor vele activiteiten rond de herdenking van beide historische gebeurtenissen.

Vanmiddag was ik aanwezig bij de officiele start van het herdenkingsjaar. De opening vond plaats door de ambassadeur van Japan en onze burgemeester. Ter gelegenheid van deze opening liepen we van de Hortus Botanicus naar het Sieboldhuis. Op de gevel van Rapenburg 51 werd een plaquette onthuld met daarop de beroemde foto van de Japanse keizer in gesprek met de studenten. Vanaf nu kan elke Japanse toerist ook deze plaats moeiteloos vinden.

Tot ziens.

3 opmerkingen:

  1. leuk dat u/jij dit plaatst. Ik wist dat de kiezer ons land bezoekte in Leiden, maar niet dat hij daar een praatje maakte met een paar studenten (was te jong en nog niet zo into Japan) erg leuk, ik hoop dat U blijft updaten over de andere gebeurtenissen van Japan@Leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie Lisanne. 2009 is het jaar van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan.Ik verzeker je dat we dit jaar nog heel wat gaan beleven. Ik zal daar over blijven schrijven op deze plaats

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gemist: docenten Emilie Knappert schudden zelfs de hand van de keizer@

    BeantwoordenVerwijderen