dinsdag 14 november 2006

Politieke vrienden

Vandaag, ruim na middernacht, heeft de gemeenteraad de begroting voor 2007 vastgesteld. Met gemeenteraad bedoel ik overigens niet alle leden van de raad. De leden van de oppositie konden zich met de voornemens van dit college niet verenigen en stemde dus tegen de begroting. Nadat deze partijen bij de installatie van dit college op 18 april dit jaar al tegen de benoeming van de individuele wethouders stemden, laten ze het college nu dus ook weten dat ze het te voeren beleid in het komende jaar niet wensen te ondersteunen.

Ik moet zeggen dat ik niet helemaal weet hoe ik om moet gaan met dit stemgedrag. Hoewel ik uit overtuiging lid ben van de Partij van de Arbeid heb ik als wethouder wel altijd het gevoel gehad dat ik er juist wil zijn voor alle leden van de gemeenteraad. Daardoor zie ik het als een sport tijdens een debat niet alleen de coalitiepartijen, maar ook de oppositie achter mijn voorstellen te krijgen. Als daarvoor een aanpassing van het voorstel nodig is heb ik dat er meestal wel voor over. Het zal wel niet goed zijn, maar op een of andere manier verwacht je dan wel iets terug.

Ik begrijp natuurlijk ook wel dat de oppositie in de begroting een aantal keuzes ziet die zij zelf anders zouden maken. Via een lange lijst aan moties en amendementen heeft men dit in ook buitengewoon duidelijk gemaakt. Daarvoor was het wat mij betreft niet nodig om tegen de hele begroting te stemmen.

Met dezelfde energie als altijd en in ieder geval met steun van mijn politieke vrienden in de raad, ga ik morgen weer gewoon aan het werk. Maar ik weet nu ook dat ik voor een deel van de raad de wethouder blijf die ze niet wilden en voer ik het beleid uit waar ze tegen zijn. Ik geef niet op.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Ik had graag ook wat meer gelezen over de argumenten van de oppositie, Marc. Dit verhaal van je heeft een hoog krokodillentranen-gehalte. Dat je ook beter kunt, weet ik uit onze gezamenlijke ervaringen in de Hillegomse gemeenteraad.

  Het bijhouden van een weblog (en volhouden ...!)is een goed idee. Maar na de zoveelste fietstocht in een wijk en je zo onbegrepen voelen terwijl je toch zo je best doet, gaat je blog op een "Mooi! Weer Witteman"-show lijken.

  Mijn vraag aan jou: als je op je weblog wilt informeren en niet uitsluitend PR wilt bedrijven, kun je dan wat kwetsbaarder zijn in je opstelling door echte politieke dilemma's met ons te delen?

  Met groet,
  Jan van Griensven
  VVD Hillegom

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan,
  De politiek in Leiden werkt inderdaad anders dan in Hillegom. Als daar nog eens gelegenheid voor is wil ik je hier graag eens meer over vertellen.

  Met betrekking tot de 'mooi weer' show kan ik je wel volgen. Alhoewel stukken over het Marine Vliegkamp Valkenburg (15 nov), Haagweg Noord (7 nov) of de overschrijding op de Stadsgehoorzaal (17 okt) wel degelijk ingaan op dilemma's waar ik mee te maken krijg. Ik zal de komende tijd een kijken of er wat meer inhoud in kan.

  Groet,
  Marc

  BeantwoordenVerwijderen