donderdag 26 april 2007

Tuinparken

In een stad waar de ruimte schaars is vervullen volkstuinen een belangrijke functie. In Leiden hebben we er zo'n 1600. Het gebruik van deze tuinen is in de loop der jaren wel veranderd. Waren het vroeger vooral 'nutstuinen' waar de mensen groente teelden voor eigen comsumptie, tegenwoordig vervullen dit soort tuintjes vaak een belangrijke recreatieve functie. Vooral de kleinbehuisde stadgenoten zijn hier vaak te vinden.

Ondanks deze belangrijke functie hebben gemeenten zo nu en dan de gewoonte om deze tuingronden vooral te zien als goedkope bouwgrond. Hierdoor zijn er in de loop der jaren flink wat tuinen verdwenen. Een van de manieren om hier iets aan te doen is ervoor te zorgen dat veel meer mensen gebruik gaan maken van deze groene ruimte.

In Amsterdam hebben ze daar een oplossing voor gevonden. Daar zijn op een aantal plaatsen aantrekkelijke tuinparken verschenen. Volkstuinen in een parkachtige omgeving met speelplekken, picknickplaatsen, waterpartijen etc. Het zijn prachtige plaatsen geworden, waar het voor iedereen goed toeven is. De stadsbestuurders laten het wel uit hun hoofd om hiervoor nog bouwplannen te maken.

Vandaag ben ik naar Amsterdam geweest om het resultaat met eigen ogen te aanschouwen. We waren te gast in het tuinpark 'Klein Dantzig'.
In het wijkontwikkelingsplan voor Leiden-Noord werken we aan een herinrichting van de 'tuin van Noord'. Ook dat gebied grenst aan een volkstuincomplex. Wat mij betreft is dat een uitgelezen kans om daar het eerste tuinpark van Leiden van te maken.

Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten