vrijdag 17 augustus 2007

Instortingsgevaar

Vanmorgen stond in het Leidsch dagblad een artikel over de instorting van een bedrijfsgebouw aan de Rooseveltstraat in Leiden. Een ernstig voorval, waarvan ik als verantwoordelijk wethouder op het gebied van bouwregelgeving gelukkig al eerder door mijn ambtenaren was geïnformeerd.

De eigenaar van het pand had geruime tijd geleden een vergunning bij ons aangevraagd. Deze is door ons geweigerd omdat het bouwplan niet paste binnen het bestemmingsplan. Zonder overleg met de gemeente en zonder bouwvergunning is de eigenaar vervolgens toch aan de slag gegaan met de verbouwing. Kennelijk heeft hij daarbij onvoldoende aandacht gehad voor de constructieve consequenties van zijn bouwactiviteiten. Het gevolg is duidelijk en de consequenties zal hij geheel zelf moeten dragen.

Bij dit ongeval hadden echter ook gemakkelijk grote ongelukken kunnen gebeuren. De betrokken bouwvakkers of onschuldige voorbijgangers hadden eenvoudig onder het puin terecht kunnen komen. Dan was het leed niet te overzien geweest.

Met enige regelmaat worden wij als gemeente geconfronteerd met bouwwerkzaamheden die niet volgens de regels verlopen of bouwaanvragen waarin constructieve fouten zitten. In alle gevallen komen wij in aktie en kunnen we problemen zoals vandaag in de Rooseveltstraat voorkomen. Dit voorval laat maar weer eens zien dat bouwregels en vergunningen belangrijk zijn en dat naleving daarvan pure noodzaak is.
Tot ziens.

1 opmerking: