vrijdag 13 juni 2008

2028

Binnenkort beginnen in Beijing de Olympische Spelen. 20 jaar van nu in 2028 zijn er ook Olympische Spelen. Welk land de spelen dan gaan organiseren is nog niet bekend. In 2016 zal het Internationaal Olympisch Comite een keuze doen uit de landen die daarvoor in aanmerking willen komen. Het NOC/NSF heeft een werkgroep ingesteld die onderzoekt of de kandidatuur van Nederland voor 2028 haalbaar is. Nog dit jaar moet een beslissing daarover worden genomen.

Uit een recent onderzoek van TNS Nipo is gebleken dat 56% van de Nederlanders graag wil dat ons land als gastland gaat fungeren in 2028. Wanneer de spelen in dat jaar naar Nederland komen dan zullen een groot aantal steden moeten samenwerken om onderdak te bieden aan alle mogelijk sporten.

Vanmiddag was ik met een aantal sportwethouders uit grote steden en mensen van NOC/NSF bijeen in het sportcomplex van Dutch Water Dreams in Zoetermeer. Vlak naast deze geweldige wildwaterbaan, het is een kopie van de olympische baan in Beijing, hebben we gesproken over de geweldig ambitieuze plannen voor 2028. Zeg nu nog maar eens dat bestuurders alleen maar oog hebben voor de korte termijn. Dit najaar gaan we weer verder praten.

Tot ziens

3 opmerkingen:

 1. Wat doet een wethouder van een provinciestadje als Leiden waar volgens B&W geen geld is voor sport in godsnaam op een bijeenkomst met sportwethouders van grote steden/NOC/NSF over de Olympische Spelen in Nederland?

  Netwerken voor na 2010 iets anders kan ik me er niet bij voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je trekt snel conclusies. Moderne Olympische Spelen hebben een enorme aantrekkingskracht op investeerders. Wanneer Leiden een rol kan spelen bij de organisatie van een dergelijk evenement dan kunnen wij ook interessant worden voor zulke partijen.

  Zo heeft NOC*NSF positief gereageerd op het initiatief 'Huis van de Sport'. Ook voor dat project zijn wij afhankelijk van marktpartijen die in onze stad in sport willen investeren.

  Dit soort netwerken kunnen dus ook voor dit provinciestadje interessant zijn. Als ik hier niet naar toe ga, is de sport in Leiden daar zeker niet bij gebaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zonder gene, parmantig wereldkundig maken dat Leiden zich samen met de grote steden beraadt over de OS 2028 doet me de haren te berge rijzen.

  Het onderzoek grote projecten en wat daar zoal bij mis ging en gaat is nog maar net begonnen.

  Leiden heeft haar ziel en zaligheid op het gebied van verkeer en vervoer in en om de stad als angsthazen aan de PZH overgeleverd en zal daar nog jaren voor moeten boeten.

  Voor veel belangrijke zaken is gewoon geen geld; als dan een Leidse wethouder de grote visie gaat prediken over de zegeningen die investeerders in de toekomst over Leiden zullen uitstrooien krijg ik een beetje nare smaak in de mond.

  Eerst maar eens netjes hier orde op zaken stellen Marc en dan dromen over spelen met de grote jongens lijkt mij beter en ook veel minder gevaarlijk.

  BeantwoordenVerwijderen