woensdag 4 juni 2008

's Hertogenbosch

Gisteren en vandaag was ik aanwezig bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het thema was 'globaal en lokaal'. Dit thema is gekozen omdat gemeenten de komende jaren voor grote opgaven staan op het gebied van milieu, klimaat, innovatie, bestuurskracht en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Er is een gevarieerd programma opgesteld met onder meer verschillende deelcongressen en inhoudelijke excursies.

Met het Leidse college hebben wij in de binnenstad van 's Hertogenbosch gekeken hoe het stadsbestuur daar de afgelopen jaren heeft gewerkt aan de inrichting van deze historische stad. Dat ziet er overigens buitengewoon mooi uit. Goed om dat eens te zien en te horen tegen welke problemen men daar is aangelopen. Die kennis kunnen we in Leiden goed gebruiken bij de aanpak van onze binnenstad.

Een van de sprekers was Jan Peter Balkenende. Hij ging in zijn inleiding in op de taak die 'gemeenten' hebben om de 'gemeenschappen' binnen hun gemeentegrenzen op een goede manier te ondersteunen. Daarbij zijn gemeenschappen vooral de structuren die door de inwoners van de gemeente zelf worden gemaakt. Lokaal bestuurders hebben de plicht om te zorgen dat die structuren kunnen functioneren. Bovendien gaf onze premier nog eens duidelijk aan hoe belangrijk het is dat de gemeenten een zelfstandige positie t.o.v. de rijksoverheid kunnen innemen. Het is lang geleden dat ik het zo eens was met 'onze' premier.

Naast inhoud was ook dit congres weer een geweldige gelegenheid om collega bestuurders uit het hele land te ontmoeten. Het VNG congres blijft immers het belangrijkste netwerkmoment voor lokaal bestuurders.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat u kan zien hoe het wel moet in Den Bosch, dat zou hier ook kunnen! Nadruk op zou!!! Maar dat kan hier niet, zou onze premier ook trots op u zijn? Vraag het hem en zeg eens wat je allemaal voor Leiden al betekend hebt......wat???? Niets toch het heeft tot nu toe geld gekost!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is een carriere in de medialand niets voor u meneer Witteman, u weet telkens weer het nieuws te halen.
    Met vriendelijke groet Leidenmijnstad

    BeantwoordenVerwijderen