woensdag 20 augustus 2008

W.P. Hartwijk & Zn. BV

Mijn één na laatste stage in de stad bracht mij vanmorgen naar misschien wel de leukste winkel van Leiden, W.P. Hartwijk en Zn. De firma Hartwijk is eigenlijk niet in één of twee woorden te vatten. Ze zijn gespecialiseerd in de verkoop, aanleg en onderhoud van gas, water, licht en cv, maar ze verkopen in de winkel aan de Nieuwe Beestenmarkt ook alle denkbare producten die ook maar iets met het huis en de tuin te maken hebben. De winkel ligt werkelijk van onder tot boven vol met schroefjes, lampen, koelkasten, kachels, tuinslangen, kettingen, etc. En in het zeldzame geval dat ze een gewenst artikel niet op voorraad hebben, dan weten ze wel bij wie ze het voor u kunnen bestellen. Kortom, Hartwijk is dé “winkel van sinkel” in Leiden en omgeving!

Zoals de toevoeging “en zoon” al doet vermoeden, is de firma Hartwijk een echt familiebedrijf. Grootvader Hartwijk is ooit een winkel begonnen om de boeren die naar de beestenmarkt kwamen te voorzien van de nodige agrarische producten en gereedschappen. Ruim tachtig jaar later zit de familie nog steeds op dezelfde locatie aan de Nieuwe Beestenmarkt, maar hebben enorm uitgebreid, zowel qua assortiment als bedrijfsruimte.

Deze uitbereiding is niet ten koste gegaan van het karakter van het bedrijf. Zodra je bij de winkel naar binnen loopt, lijk je terug in de tijd te stappen. Ik moest zelf ineens terugdenken aan de tijd dat ik als vijfjarig jongetje aan de hand van mijn vader op zoek ging naar net dat ene type vleugelmoertje dat hij nodig had. En die kon je dan per stuk kopen. Ook bij de firma Hartwijk zijn de spijkers nog steeds per stuk te koop.

De firma Hartwijk is daarmee de enige winkel in zijn soort die in de regio is overgebleven, dus de klanten komen van heinde en verre, nog steeds voor dat ene, specifieke vleugelmoertje. En dat is nu precies de kracht van het bedrijf geworden.

Natuurlijk mocht ik vandaag ook meehelpen in de zaak. Na een korte introductie door eigenaren kreeg ik een mooie blauwe polo aan en mocht ik in de winkel assisteren bij de verkoop. Het mooie van deze stageplek is dat ik niet alleen medewerkers, maar ook klanten kon spreken. Grappig genoeg gingen niet al hun vragen over zwanenhalzen en koppelstukken, maar ook over politieke onderwerpen zoals het Aalmarktproject. Mensen konden mij vandaag direct “aan de toonbank” aanspreken en ik had weer eens de kans om over de toonbank uit te leggen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Zo'n toonbank zouden we als bestuur ook in het stadhuis moeten hebben.

De stage bij Hartwijk en Zn. was een hele leuke, leerzame en zelfs nostalgische ervaring. Het is mooi om te zien hoe een familiebedrijf van generatie op generatie wordt doorgegeven en blijft floreren in een tijd waarin de groothandel de markt overneemt. Dit is natuurlijk ook te danken aan het trouwe klantenbestand dat inmiddels over de hele regio verspreid zit. Het is me goed bevallen en wanneer het nodig is mogen ze me best nog eens een keer terugvragen. Goed winkelpersoneel kan men bij Hartwijk overigens heel goed gebruiken. De advertentie voor winkelmedewerker hangt alweer vele maanden aan het raam, tot nu toe zonder succes...

Morgen is mijn afsluitende stage bij café restaurant City Hall. Hier heb ik ook al mijn stagebegeleiders uitgenodigd om met mij terug te blikken op de afgelopen twee weken en vooruit te kijken naar de toekomst. Morgen spelen overigens ook de Nederlandse dames waterpolo in de finale bij de Olympische Spelen in Beijing. 3 spelers uit de nederlandse ploeg zijn afkomstig uit de succesvolle damesploeg van ZVL die ik in januari van dit jaar mocht feliciteren als Leidse sportploeg van het jaar 2007. Het zijn dus goede bekenden uit Leiden. Veel succes meiden!
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten