woensdag 10 september 2008

Buurtwinkel

De leidse wijk Meerburg beschikt over een bescheiden wijkwinkelcentrum. Economisch gaat het wat minder voor de wind met dit centrum. Naast wat leegstand zitten er een aantal ondernemers die financieel de eindjes net aan elkaar kunnen knopen. De bewoners uit de buurt komen voor wat kleine boodschappen nog wel langs, maar doen de grote dagelijkse inkopen bij de grote supermarkten elders in de stad. Wanneer we niets doen is er niet veel fantasie voor nodig om voor te stellen dat het centrum binnen 10 jaar uit de wijk verdwenen is.

In de wijk rondom het winkelcentrum wonen veel oudere buurtbewoners. Een aantal van hen is moeilijk te been of beschikt niet over eigen vervoer om inkopen elders te doen. Dankzij het bestaan van het winkelcentrum kunnen deze mensen nog zelfstandig in de buurt blijven wonen. De gemeenteraad zag dit belang in het verleden ook en heeft het college toen opgedragen om ervoor te zorgen dat dit centrum voor de wijk behouden kan blijven.

Direct naast de wijk Meerburg ligt de nieuwbouwwijk Roomburg met zo'n 1000 woningen. In Roomburg zijn geen winkels en dus moeten de bewoners elders hun boodschappen doen. Wanneer ze daarvoor naar het eerdergenoemde winkelcentrum zouden gaan dan kan daarmee de toekomst van de buurtwinkels zeker worden gesteld. In dat geval zouden de ondernemers zelfs gaan investeren in een beter en mooier winkelcentrum. Er is echter een probleem. De wijk Roomburg is gescheiden van Meerburg door middel van een bussluis. Deze bussluis moet ervoor gaan zorgen dat de wijk Meerburg geen last krijgt van grote hoeveelheden sluipverkeer door de wijk.

Die bussluis is er natuurlijk niet zonder slag of stoot gekomen. Daarover is veel discussie geweest in het verleden. Het college heeft toen gewikt en gewogen. Het economisch belang enerzijds en het belang van het voorkomen van sluipverkeer anderzijds. Uiteindelijk heeft het laatste belang destijds de doorslag gegeven en dus werd de bussluis aangelegd. Zelfs de Raad van State heeft later uitgesproken dat de gemeente op goede gronden tot dat besluit gekomen was.

Samen met collega Pieter van Woensel was ik gisteren in het winkelcentrum voor een gesprek met de ondernemers. Ze doen een beroep op de gemeente om het winkelcentrum voor de ondergang te behoeden. Dat sluit dus aan bij de oude wens van de gemeenteraad. Daar moeten we de komende week dus over gaan nadenken.

Het is weer zo'n dossier waar voor elke uitkomst grote groepen tegenstanders te vinden zijn en waarbij je het als lokaal bestuurder bijna nooit goed kan doen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten