maandag 1 september 2008

Verwachtingen

Vanmiddag was ik in de Hooglandse kerk voor de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden. Altijd weer een indrukwekkende bijeenkomst met een spreker van formaat. Ik herinner me daarbij nog goed de geweldige toespraak die voormalig minister Pieter Winsemius vorig jaar bij deze gelegenheid hield. Het ging toen over ongetemde uitdagingen. Zo'n ervaring schept verwachtigen en daarmee zat ik vandaag opnieuw in de kerk.

Vandaag was echter alles anders. Dit jaar zou onze minister van buitenlandse zaken, Maxime Verhagen, de gastspreker zijn. Hij moest echter voor spoedoverleg in Brussel zijn. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar daardoor moesten wij het doen met een nogal langdurige toespraak die de minister eerder vandaag ergens op video had ingesproken. Het was een monotoon verhaal geworden, waarbij geen enkele rekening gehouden was met de typische galm die bij zo'n groot kerkgebouw hoort. Bij het afspelen van deze opname was voor het publiek vooral een galmende minister te horen, waardoor men een groot deel heeft moeten missen. Daarnaast scheen de zon op het moment van de toespraak zo naar binnen dat op het grote scherm ook geen minister meer te zien was.

Ondanks alles lukte het me nog net om te begrijpen dat de minister een pleidooi hield voor achtereenvolgens:

- het aanhalen van de politieke banden met de Verenigde Staten van Amerika;
- het verhogen van de Nederlandse defensieuitgaven;
- uitbreiding van het gebruik van kernenergie in Nederland;

Dat zijn niet echt de punten waar je als PvdA wethouder nu direct heel gelukkig van kan worden, maar dat terzijde. Erger vond ik dat zijn punt over de defensieuitgaven al naar de ochtendpers was uitgelekt en dat de opmerkingen over kernenergie, naar vanavond bij het NOS Journaal bleek, onderdeel uitmaakten van een brede mediacampagne voor kernenergie waar het CDA vandaag aan begonnen is.

Mijn verwachtingen waren blijkbaar te hoog gespannen. Gelukkig was de afsluiting van deze bijeenkomst een stuk positiever toen de rector magnificus de winnaars bekend maakte van de Mr. K.J. Cath-prijs. Deze prijs gaat jaarlijks naar een groep mensen die de Universiteit op een bijzondere manier naar buiten toe heeft gebracht. Dit jaar viel deze eer te beurt aan de wiskundemeisjes.nl voor de manier waarop zij het vak wiskunde onder de aandacht brengen van de jeugd. Hun site wiskundemeisjes.nl krijgt dagelijks meer dan 2000 lezers. Geweldig toch, kijk zelf maar even.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten