donderdag 25 september 2008

Piep

Vanaf 1977 tot 1983 was ik actief in een jongerencentrum. Samen met heel veel andere vrijwilligers werkte ik aan een programmering waardoor de lokale jeugd de hele week van de straat kon blijven. Een belangrijk onderdeel daarvan was natuurlijk de muziek, bij voorkeur heel harde muziek. Als gevolg daarvan hoor ik sinds die tijd 24 uur per dag een piep die nooit meer weg gaat. Een piep die behoorlijk irritant kan zijn en die het voor mij op plaatsen waar veel geluid is soms moeilijk maakt om mensen goed te kunnen verstaan.

Op 2 en 3 october staat de muziek in de stad ook hard, heel hard. Dat geluidsniveau is de afgelopen jaren ook nog eens flink gestegen. De huidige regels kennen geen maxima en dus is daar weinig aan te doen. De afgelopen jaren is het aantal klachten uit de stad over geluidsoverlast fors toegenomen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag presenteerde de VVD een raadsbreed gesteunde motie die het college opdroeg om geen strengere regels te maken voor de geluidsproductie op 2 en 3 october. Ondanks alle klachten wil men dus geen maximum stellen aan de geluidsproductie op straat.

Ok. Handen af van 3 october. Dat heb ik inmiddels goed begrepen en ik moet zeggen, dat is ook wel een mooie gedachte. Maar waarom is dat nu niet van toepassing op partijen die het nodig vinden om het geluid elk jaar weer harder te zetten.

Op http://www.oorcheck.nl/ is een eenvoudige oortest te vinden. Deze test is o.a. ontwikkeld door ons eigen LUMC.

Tot ziens.

1 opmerking:

  1. Voor muzikanten of muziekliefhebbers is een goed gehoor essentieel, zo ook goede gehoorbescherming. Onze gehoorbescherming voorkomt blijvende gehoorschade door harde muziek en zorgt er tegelijkertijd voor dat de natuurlijke klankkleur behouden blijft. Bezoek onze website http://www.audionova.be voor meer informatie.

    BeantwoordenVerwijderen