vrijdag 16 april 2010

Jeneverboom

Het blijft een van de meest merkwaardige officiele bijeenkomsten. De jaarlijkse opening van het watersportseizoen onder de Jeneverboom aan De Kaag. Als wethouder Economische Zaken (en dus ook toerisme) was ik vanmiddag weer van de partij.
In de verlaten Klein-Hemmeerpolder aan de Sprietlaeck, ver weg van de bewoonde wereld staat sinds het begin van de vorige eeuw de zogenaamde jeneverboom. Voor de zeilers is deze boom een veilig baken voor het bevaren van de Kagerplassen. De naam jeneverboom dankt deze boom aan het feit dat bij het passeren van de boom telkens een oorlam werd gedronken. De boom stond al op de betreffende plek in 1910.

Onder leiding van heren in kostuum en hoge hoed van het Genootschap van de Jeneverboom komen elk jaar bestuurders, ondernemers en schippers uit de regio bij elkaar om het watersportseizoen officieel te openen en plannen uit te wisselen. En die plannen zijn er weer genoeg voor het komende seizoen. De stad Leiden en het aangrenzende gebied hebben zowel inwoners als toeristen de komende zomer veel te bieden.
De grote foto kreeg ik van Emile van Aelst, waarvoor mijn dank.
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten