woensdag 26 januari 2011

Basisz

Nog niet zo lang geleden kreeg ik een mailtje van Martine Kruider. Zij is inwoner van Zeewolde, volgde me op Twitter en was zo op het idee gekomen om mij eens uit te nodigen voor een bezoek aan kringloopwinkel De Basisz in Zeewolde. Omdat ik vanmiddag toch een afspraak had met wethouder Winnie Prins in het gemeentehuis ben ik op de terugweg langs gegaan. Daar heb ik geen spijt van gekregen.

Ik werd in de winkel ontvangen door Martine Kruider en Corine Kroon. Zij vormen samen drijvende kracht achter dit initiatief. Door hun werkzaamheden met jongeren kwamen zij tot de ontdekking dat er onder deze groep behoefte was aan nieuwe vormen van werk en opleiding. Door een intensieve coaching en begeleiding helpen ze nu jonge mensen, die dat op eigen kracht niet redden, om hun weg te vinden naar betaald werk.

De Basisz is veel meer dan een kringloopwinkel. Eigenlijk is het een leer- werk- en trainingscentrum voor jongeren t/m 27 jaar. De Basisz biedt jongeren ongeacht hun achtergrond of omstandigheden een werkplek om op weg geholpen te worden naar een opleiding, een baan, een combinatie van beide of een zelfstandig ondernemerschap. De jongeren krijgen een kans om met eigen handen aan hun toekomst te leren werken.

Het is moeilijk te beschrijven met hoeveel gedrevenheid, enthousiasme en betrokkenheid Martine en Corine de afgelopen jaren hebben gewerkt om de Basisz uit te bouwen tot wat het nu is. Ze hebben werkelijk al hun creativiteit ingezet om dankzij en ondanks alle denkbare regelgeving van de overheid hun kringloopwinkel uit te bouwen tot een stevige en waardevolle maatschappelijke voorziening. Ze doen daar buitengewoon waardevol werk voor de samenleving. Gelukkig worden ze daarbij geholpen door heel veel vrijwilligers, inwoners van Zeewolde en de provincie, maar ook door bestuurders uit de Polder. In 2008 kreeg de Basisz heel terecht de GAAF prijs t.w. 10.000 euro toegekend. Dat dit geld buitengewoon goed besteed is, heb ik vandaag met eigen ogen kunnen zien.

De Basisz heeft ook een eigen website. Klik hier voor meer informatie.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten