donderdag 10 februari 2005

Regio Holland Rijnland

De dag van vandaag begon met een vergadering van het dagelijks bestuur van de regio Holland Rijnland. Dit is een samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en de Leidse regio. Binnen dit bestuur ben ik verantwoordelijk voor het beleidsterrein Verkeer en Vervoer. Een belangrijk vraagstuk op dit gebied is hoe houden we onze regio bereikbaar? Ik heb gemerkt dat dit ook voor veel inwoners een belangrijk onderwerp is. Om de problemen op dit gebied op te lossen, krijgt de regio geld van de provincie. Geld dat we kunnen besteden aan projecten die helpen onze regio bereikbaar te houden. Vanmorgen spraken wij over de verdeling van dit geld voor 2005 en 2006, in totaal bijna 5 miljoen euro. Nu is het probleem dat gemeenten altijd veel meer projecten bedenken dan we kunnen betalen. Dus moeten we kiezen voor welke projecten we wel geld beschikbaar stellen en voor welke niet. Daar zit precies de moeilijkheid. Gemeenten vinden meestal dat hun eigen projecten beter scoren dat die van andere gemeenten. Dat is wel logisch want gemeentebestuurders zijn natuurlijk gekozen om vooral de belangen van hun eigen gemeente te behartigen, de kiezers verwachten dat ook. Om er toch uit te komen zullen deze bestuurders dus soms bereid moeten zijn geld door de schuiven naar een mooi project in een andere gemeente, en dat is moeilijk. Na veel discussie zijn we er vanmorgen gelukkig toch weer uitgekomen, waardoor de bereikbaarheid van onze regio weer een stukje beter zal worden. Toch zal niet iedereen blij zijn met de uitkomst want sommige gemeenten zullen niet krijgen waarop ze hadden gehoopt en het gaat om veel geld.

Na deze vergadering naar Warmond gereden. Toen ik bij het gemeentehuis aankwam was het helemaal donker. De stroom in de gemeente was uitgevallen. Alles stond even stil. Gelukkig was het probleem binnen een paar minuten weer opgelost. De oorzaak heb ik nog niet vernomen.

Vanavond zat ik op de tribune bij de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Gezien de agenda leek het me een korte vergadering, maar die conclusie bleek achteraf niet helemaal juist. De commissie was pas na 23:00 uur afgelopen. De commissieleden spreken met grote gedrevenheid elk detail door en dat kost nu eenmaal veel tijd. Hierdoor kwam het niet echt tot een debat op hoofdlijnen waardoor het wat moeilijk te volgen was. Ik ben benieuwd of de pers, dit keer wel aanwezig, hier nog iets van kan maken voor de krant van morgen.

Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten