dinsdag 5 september 2006

Een afscheid zonder weerzien

Vandaag werd het normale ritme van de maandag onderbroken door twee bijzondere gebeurtenissen. Het begon vanmorgen met de opening van het Academisch Jaar 2006-2007.

Met het voltallige college waren we aanwezig bij deze plechtige bijeenkomst in de Pieterskerk. Onderdeel van deze bijeenkomst was de uitreiking van de Mr. K.J. Cath-prijs. Deze prijs gaat jaarlijks naar een groep mensen die de Universiteit op een bijzondere manier naar buiten toe heeft gebracht. Dit jaar viel deze eer te beurt aan de stichting RINO (Reizende Informanten Natuurwetenschappelijk Onderzoek). Rino is een initiatief van studenten Natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Ze zijn zo enthousiast over natuurkunde dat ze hun plezier daarin graag willen delen met middelbare scholieren en andere belangstellenden. Ze bezoeken scholen, wetenschapsmusea en wetenschapsfestivals. Met een bus vol apparatuur rijden ze het hele land door om hun publiek te verbazen met spectaculaire proeven.

Bij zo'n prijs hoort natuurlijk een demonstratie. Met behulp van een flinke hoeveelheid vloeibare stikstof, dat een temperatuur heeft van -196 graden Celsius, zorgde RINO vanmorgen na alle plechtige toespraken voor een spectaculaire opening van het nieuwe academisch jaar.

Vanavond was ik samen met de burgemeester aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid voor de 26 Leidse militairen die in het voormalig Nederlands Oost-Indiƫ zijn gesneuveld. In een stille tocht liepen we met een grote groep belangstellenden naar het monument bij Molen De Put.
Een eenvoudig maar wel indrukwekkend monument waarop de tekst 'Een afscheid zonder weerzien' te lezen is.

Wat je ook kunt zeggen van deze oorlog, het is voor heel veel mensen een gebeurtenis geweest die diepe sporen heeft achtergelaten. Zij vinden nog steeds heel veel steun bij deze jaarlijkse herdenking.

Jammer dat het zo gewaardeerde Leidsch Dagblad niet in staat was de waardigheid van deze herdenking door te laten klinken in de verslaggeving. Ze kwamen dit keer niet verder dan een wat zuur stukje over het feit dat in een van de 26 namen op het monument een 'f' te weinig staat.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten