zondag 16 maart 2008

Zamboni

In de Leidse IJshal mocht ik vanmiddag de nieuwe Zamboni officieel in gebruik nemen. Een Zamboni is een machine waarmee men eerst een laagje ijs van de baan schraapt en er vervolgens een dun laagje warm water op sproeit. Dit vloeit direct in alle oneffenheden en levert een spiegelgladde en schone ijsbaan op. Een onmisbare machine voor een ijsbaan. De vorige Zamboni was 15 jaar oud en dringend aan vervanging toe, maar binnen de begroting van de IJssport Vereniging Leiden was daarvoor geen ruimte te vinden.


Deze vereniging is al vele jaren, met behulp van vele vrijwilligers, in staat om de ijssport in Leiden voor alle inwoners toegankelijk te maken. Tot nu toe lukte dat zonder gemeentelijke subsidie, maar voor het doen van belangrijke investeringen was onvoldoende ruimte. Dat was voor de gemeenteraad in 2006 reden om het college te vragen een oplossing te zoeken. Dankzij een flinke financiele bijdrage kan de vereniging weer even vooruit.

Na de IJshal ben ik naar Sportcomplex de Zijl doorgereden. Daar organiseerde Libertas Leiden een voetbaltoernooi voor vaders en zonen (tot 12 jaar) uit de Slaaghwijk. Het toernooi werd georganiseerd in samenwerking met een groep actieve buurtbewoners uit de Slaaghwijk. Het doel van het toernooi was om ouders meer te betrekken bij de sportactiviteiten van hun kinderen. Een voorwaarde voor deelname was dan ook dat de kinderen alleen mee mochten doen als hun vaders ook mee deden of kwamen kijken. Daarnaast is het ook de bedoeling dat vaders en zonen na dit toernooi door zullen gaan met sportactiviteiten. Vanuit Slaaghwijk Supersportief zullen er dan nog sportactiviteiten voor vaders en zonen aan worden geboden en vanuit de pleinaanpak zullen vaders worden gestimuleerd om iedere zondag te blijven sporten.

Na afloop van het toernooi vertrokken alle deelnemers naar buurthuis Op Eigen Wieken, waar men een gezamenlijke maaltijd nuttigde. Tijdens de maaltijd werd iets verteld over gezond eten, het belang van sporten voor kinderen en volwassenen en het belang van betrokkenheid van de ouders bij activiteiten van de eigen kinderen. Ik mocht de medailles uitreiken aan de winnende teams.

Tot ziens.

1 opmerking:

  1. Zoals je zag was ik vanmiddag ook even in de schaatshal en had echt bewondering voor de inzet van alle vrijwilligers.
    Knap dat ze het jaren lang zonder subsidie hebben kunnen redden en niet meer dan terecht dat gemeente heeft geholpen om de nieuwe Zamboni aan te schaffen.
    Ook bij mij morgenavond een verslag over de schaatshal.

    BeantwoordenVerwijderen