dinsdag 8 december 2009

Giro


De Giro d'Italia komt in maart 2010 door Leiden. Vandaag besloot het college in te stemmen met een verzoek van de organisatie om aan dit evenement medewerking te verlenen.

Ik moet u zeggen dat ik er als wethouder sport niet echt warm voor kan lopen. Als ik de benodigde € 50.000 zelf mocht verdelen dan zou ik het liever gebruiken om iets extra's te doen voor de sportverenigingen in de stad. Wanneer het gaat om sportbeoefening in de stad zouden zij met dit geld tien keer meer effect kunnen bereiken dan een groep wielrenners die in pakweg vijf minuten door de stad zoeft.

Toch heb ook ik vandaag mijn medewerking gegeven aan dit besluit. De reden daarvoor is simpel. Als de Giro start in Amsterdam en de finish in Middelburg is, dan werkt dat alleen wanneer de tussenliggende gemeenten meewerken. Als wielrenners uit Oegstgeest komen en naar Zoeterwoude moeten, dan is een route die niet door Leiden gaat nauwelijks voorstelbaar. Dan kun je als stad wel dwars gaan liggen, maar de vraag is of je daar zoveel beter van zal worden. Soms moet je gewoon meedoen omdat anderen dat ook doen.

De Giro d'Italia wordt door de RAI rechtstreeks uitgezonden in Italie. Wie weet gaat ons dat volgend jaar nog heel veel extra toeristen opleveren, zodat het toch nog de moeite waard blijkt te zijn.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

  1. gweldig besluit !!!! klasse Marc het sporthart spreekt!!!!! complimenten voor de mensen die hier een rol in hadden. dit is een investering die zichzelf terugverdiend

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mag wel hopen dat de (Italiaanse) organisatie van de wielerkoers ook de bijkomende kosten van de extra politieinzet, stadsbeheer (afzettingen) en vuilinzameling na afloop (troep van de reclamekaravaan) voor z´n rekening neemt. Anders vrees ik dat het niet bij die €50.000,-- blijft die voor conto van de gemeente Leiden komt. Ter vergelijking: de politievakbond ACP vraagt zich vandaag m.b.t. ´La Grande Boucle´ (de Tour de France)die in 2010 door Rotterdam komt af of de politie Rotterdam-Rijnmond niet bij teveel grote evenementen geacht wordt maar elke keer mankracht te leveren, omdat zij de handhaving van de openbare orde en veiligheid onvoldoende zou kunnen waarborgen.

    BeantwoordenVerwijderen