donderdag 24 december 2009

Rectificatie

Het was weer even schrikken vanmorgen bij het lezen van het Leidsch Dagblad. De journalist Binnert Jan Glastra maakte het vanmorgen in zijn krant wel heel erg bont met zijn 'opiniestuk' onder de titel Witteman weer in de fout? (let op het vraagteken!)

Ik zal hier volstaan met de tekst van het persbericht zoals dat vanmiddag namens de burgemeester is uitgegaan:

Persbericht
24 december 2009
091224-c


Burgemeester eist rectificatie van artikel in het Leidsch Dagblad

De burgemeester van Leiden eist rectificatie van een artikel in het Leidsch Dagblad bij de hoofdredactie van de krant. Hij neemt afstand van de onwaarheden en onjuiste veronderstellingen in het stuk. De burgemeester heeft vandaag een brief aan de hoofdredactie geschreven waarin hij aangeeft dat hij het artikel tendentieus vindt en onterecht beschadigend voor de betreffende bestuurder.

Het Leidsch Dagblad publiceert vandaag een opiniebijdrage van een van zijn redacteuren met als kop ‘Witteman weer in de fout?’. In dit stuk wordt de suggestie gewekt dat het huurcontract met de stadsgehoorzaal door wethouder Witteman getekend zou zijn zonder mandaat van de burgemeester. Dat is volstrekt onjuist.
Het mandaat is opgesteld op 8 september en ondertekend door de burgemeester en op 10 september administratief verwerkt. Bovendien is het huurcontract gemaakt binnen de kaders van het openbaar collegebesluit van 9 december 2008. Deze informatie is bij het artikel kennelijk bewust buiten beschouwing gelaten. Op basis van dit mandaat en het betreffende collegebesluit is het huurcontract vervolgens op 11 september ondertekend door wethouder Witteman. Dit is al eerder, echter zonder resultaat, toegelicht aan de journalist.

Ook staan er in het artikel vele onjuiste veronderstellingen zonder onderbouwing, niet gestoeld op feiten maar op aannames van de journalist waarbij geen hoor en wederhoor is toegepast. Dit is aanleiding voor de burgemeester om een rectificatie te eisen bij het Leidsch Dagblad. Een opinierubriek is volgens hem geen vrijbrief om feitelijke onwaarheden voor het voetlicht te brengen.


- Einde bericht -Nu eerst kerstmis.

Tot ziens.

6 opmerkingen:

 1. Tsja, wat moet je nu met dergelijke journalistiek. Prettige dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marc,

  Wat moet je er mee inderdaad. Enne... opvallend dat het LD niets publiceert over de eis tot rectificatie (of heb ik nu wat gemist)?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook niets gezien. Blijkbaar is het voor deze krant geen nieuws dat een burgemeester rectificatie eist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me dat bijna niet voorstellen, als er één wethouder eerlijk is en al zijn zaken gefundeerd, weloverwogen en in overleg uitvoert dan is dat meneer Witteman wel ;-)

  Toedels,Mvg Stefan Maertens

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De wethouder schreef op 30 december: ,,Ik heb ook niets gezien. Blijkbaar is het voor deze krant geen nieuws dat een burgemeester rectificatie eist.''

  Het college heeft de zaak tegen het LD vernloren. Ik lees daar op het weblog niets over. Is het voor deze wethouder geen nieuws dat de krant de zaak gewonnen heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Arie,

  Het is terecht dat je van mij een reactie verwacht. Maak je geen zorgen, die komt er ook maar ik heb de uitspraak ook net zelf kunnen lezen. Nog even geduld dus.

  BeantwoordenVerwijderen