De komende tijd ga ik in alle Flevolandse gemeenten kennis maken met de wethouders die jeugdzorg in hun portefeuille hebben. Dit combineer ik met een gezamenlijk werkbezoek aan een jeugd(zorg)instelling, bij voorkeur een instelling waarme zowel de gemeente als de provincie samenwerken.
Waarom deze voorkeur? Gemeenten en provincie hebben beide een eigen verantwoordelijkheid in de jeugdzorg. Grofweg kun je zeggen dat de lichte zorg een taak van de gemeente is en de zware en ingewikkelde zorg een zaak van de provincie. Die verschillende soorten moeten natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten en daar ligt dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Eén goede manier om dat te doen is te werken met instellingen die zowel voor de gemeente als de provincie werken. Hierdoor slaan wij twee vliegen in één klap: de deskundigheid van van de jeugdzorg wordt eerder benut en als toch zwaardere zorg nodig is, verloopt de overdracht soepel.
Vandaag bezochten Meta Jacobs (foto) en ik jeugdzorgaanbieder Vitree in Lelystad. Vitree heeft ons geïnformeerd over het project “Kamers met Kansen” in Lelystad. Meta is wethouder in Lelystad (VVD). Zij heeft in haar portefeuille onder meer Wmo, waaronder ook de jeugdzorg valt, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Ons gesprek ging over het opgroeien van kinderen en jongeren in Lelystad en het beleid van de gemeente Lelystad om te werken vanuit het talent van deze kinderen. Deze positieve insteek kiest de provincie ook: het versterken van de eigen kracht van jongeren zodat ze – na een jeugdzorgaanbod – zelfstandig verder kunnen.
Lelystad zal helaas de komende jaren stevig moeten bezuinigen. In het collegeprogramma krijgt de jeugd prioriteit en ik hoop – en verwacht – dat de gemeenteraad stevig blijft inzetten op het preventief jeugdbeleid. De provincie steekt ook middelen in preventie en dat is hard nodig. Dit omdat Lelystad in het landelijk rapport ‘Kinderen in Tel’ op een heel lage plaats staat als het gaat om de positie van kwetsbare jongeren. Op het gebied van vroegtijdige schoolverlaters, kinderen die voor de rechter komen en het aantal tienermoeders scoort Lelystad zelfs het slechts van alle Nederlandse gemeenten.
Aan Meta Jacobs zal het niet liggen, zij is vastberaden de positie van kinderen in Lelystad te verbeteren, maar heeft daar natuurlijk ook de steun van haar gemeenteraad nodig. Op mijn steun kan ze in ieder geval rekenen.
Tot ziens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten