dinsdag 5 oktober 2010

IPO

Vandaag ben ik vertrokken naar het Jaarcongres van het IPO. Wat de VNG is voor de Nederlandse gemeenten dat is het Interprovinciaal Overleg (IPO) voor de provincies. Het IPO heeft drie hoofdtaken: belangenbehartiging, platform en vernieuwing. De belangenbehartiging krijgt vorm door regelmatig overleg met het kabinet, de verschillende overheden en maatschappelijke organisaties. De platformfunctie wordt ingevuld door gelegenheid te geven kennis en ervaringen uit te wisselen, gezamenlijke standpunten te bepalen en initiatieven te ontplooien. Verder stimuleert het IPO vernieuwingsprocessen binnen provincies.

De twaalf Nederlandse provincies zijn lid van de vereniging IPO. Elke provincie heeft een vertegenwoordiger in het verenigingsbestuur. Namens de Provincie Flevoland zit ik in dat bestuur, waar ik de portefeuille Sociaal Beleid heb gekregen. Namens de Nederlandse provincies mag ik straks het bestuurlijk overleg doen met het rijk over bijvoorbeeld de plannen voor de jeugdzorg in Nederland.

Een keer per jaar houdt het IPO haar jaarcongres, dit jaar in Zwolle. Naast de vaste verenigingszaken staan er veel interessante thema's op de agenda. Dit jaar staat het thema 'samenwerken aan regionale economie' op de agenda. Daarnaast vervult het congres een belangrijke plaats om te netwerken. Voor mij als nieuwe gedeputeerde een uitstekende gelegenheid om contacten te leggen in de wereld van de twaalf provincies. Na afloop zal ik hier verslag doen van mijn ervaring.

Tot ziens

3 opmerkingen:

  1. Wat ik wel in je tweets maar niet in dit verslag vind, zijn de opmerkingen over de RGL. Ik heb er een vraag over gesteld op de Leidse PvdA-site (hoezo maar 3 varianten?), ik zou het op prijs stellen als je die dáár ook zou willen beantwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn verslag van het IPO congres komt binnenkort. Ik zat vandaag in Zwolle midden in een grote zaal toen de provincie zuid holland een presentatie gaf over het RGL project. Ik moest het daar doen met beperkte informatie. Op het moment dat Asje van Dijk in Zwolle bekend maakte dat Leiden het verzet ging staken, zag ik via twitter dat de persconferentie in Leiden nog moest beginnen. De twitters die daarna tussen Leiden en Zwolle heen en weer gingen vormde een bijzondere presentatie voor de Twitterdemo die even later op het programma stond. De info over 3 varianten kreeg ik op fezelde manier door.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank, Marc. Misschien kun je er eens een column op de PvdA-site aan wijden hoe dat precies is gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen