donderdag 28 oktober 2010

CMO FLevoland


Vandaag was ik voor een werkbezoek bij het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Flevoland. Directeur Peter de Vreede en MT leden Sonja Zimmerman en Fred Veenstra ontvingen mij met verse koffie en schetsten in een half uur hun organisatie en toekomstige verwachtingen. CMO Flevoland is als uitvoeringsorganisatie actief op verschillende provinciale terreinen, zoals jeugdzorg, zorg voor ouderen, maar ook internationale samenwerking. De provincie is de belangrijkste opdrachtgever, wij betalen jaarlijks zo'n 1,7 miljoen euro voor de uitvoering van verschillende taken. Over de manier waarop wij als provincie samenwerken met CMO Flevoland zijn onlangs vanuit de Staten vragen gesteld. Voor mij een extra reden om zelf eens kennis te gaan maken.

De laatste tijd staat het takenpakket van de provincie ter discussie en daarbij gaat het vaak over taken waarvoor de provincie nu gebruik maakt van de diensten van CMO Flevoland. Zo maakt het nieuwe kabinet plannen om de taken op het gebied van jeugdzorg weg te halen bij de provincies en over te dragen aan de gemeenten. Als gevolg hiervan zal CMO Flevoland steeds minder opdrachten krijgen van de provincie. In plaats daarvan zullen ze hun diensten steeds meer aan de gemeenten moeten aanbieden. Vandaag heb ik gezien dat de mensen van CMO Flevoland hier goed op voorbereid zijn. De afgelopen jaren zijn ze in staat geweest om steeds meer werk van andere opdrachtgevers binnen te halen waardoor de afhankelijkheid van de provincie in de praktijk al is afgenomen.

Vervolgens kreeg ik een aantal enthousiaste presentaties van medewerkers uit verschillende teams. Een daarvan had te maken met het probleem van jongeren uit de jeugdzorg die na hun 18e verjaardag op straat komen te staan. Ze zijn 18 jaar en moeten daarom hun instelling verlaten, maar hebben geen goed nieuw onderkomen. Ze kunnen niet terug naar hun ouders en hebben onvoldoende scholing of geen werk. Ze raken dan uit het zicht van de hulpverlening en gaan in een aantal gevallen zwerven. Het project lifecoach doet daar iets aan en probeert deze jongeren te helpen met onderdak, scholing en werk. Belangrijk werk waarmee we voorkomen dat deze mensen in een situatie komen die de gemeenschap alleen maar meer geld kost. Een goed voorbeeld van een belangrijke taak van CMO Flevoland.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten