woensdag 10 mei 2006

Woonzicht


Vandaag was ik een belangrijk deel van de dag in de regio voor overleg met collegabestuurders uit het gebied van Holland Rijnland. Als vergader locatie was gekozen voor de kantoren van de Keukenhof in Lisse. En zo kon het gebeuren dat we daar zaten te vergaderen met uitzicht op een eindeloze stroom toeristen die daar langzaam aan ons voorbij trok. Het toerisme is voor stad en regio van een niet te onderschatten economisch belang. Op zo'n moment zie je dat de Keukenhof daar een belangrijke rol in speelt. Ik weet zeker dat een groot deel van deze mensen ook Leiden nog wel zal bezoeken voor ze huiswaarts keren. Het is dus een onderwerp bij uitstek waar de samenwerking tussen de gemeenten iets kan opleveren.

Een van de onderwerpen die tijdens het overleg aan de orde kwam, was het nieuwe systeem van woonruimteverdeling dat onlangs van start had moeten gaan. In de regio zijn we al twee jaar bezig met de introductie van een heel nieuw systeem om de sociale woningvoorraad eerlijker te verdelen. Eind vorig jaar hebben we hierover besluiten genomen en het systeem had onlangs in werking moeten treden. Door allerlei problemen met de benodigde software wil dit maar niet lukken en daarvan dreigen nu grote groepen woningzoekenden de dupe van te worden. Gisterenavond was ik over dit onderwerp ook al streng aangesproken in onze raadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid. De verantwoordelijkheid voor de invoering van dit nieuwe systeem ligt in handen van het regiobestuur. Vandaag heb ik hierover een aantal bijzonder kritische vragen gesteld en zijn er vanuit de regio een aantal toezeggingen gedaan met betrekking tot de oplossing van dit probleem. Van belang is in ieder geval dat de woningzoekenden goed geinformeerd worden over wat voor hen precies de consequenties zijn van deze problemen en hoe we die op gaan lossen. Ik wacht met spanning af of dit nu snel goed zal gaan. Ik blijf het in ieder geval kritisch volgen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.woonzicht.nl.

Tot morgen.

3 opmerkingen:

 1. U schreef:
  "daarvan dreigen nu grote groepen woningzoekenden de dupe van te worden."

  > De enige groep woningzoekenden die echt het dupe is: jonge starters die al een tijd ingeschreven stonden bij huis-aan-bod (het oude woonruimteverdeelsysteem).

  U HEEFT ZITTEN SLAPEN BIJ DE ONDERHANDELINGEN OVER DE OVERGANGSREGELING!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Starters buiten de regio komen nu helemaal niet meer aan de bak.
  Weer een slechte ontwikkeling van de regelgevers

  B.H. Italiaander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook mensen in een particuliere huurwoning zijn fors gedupeerd want deze krijgen geen woonwaarde toegekend alleen inschrijfduur geldt nog maar. Waarom geen overgangsregeling voor mensen die al bij Huis-aan-Bod stonden ingeschreven bv met een x-aantal woonwaarde punten. Voel me gedupeert en gediscrimineerd

  BeantwoordenVerwijderen