maandag 16 oktober 2006

Nieuw Leyden

Het meest bijzondere project op het gebied van woningbouw in Leiden is het project Nieuw Leyden. Op een mooie binnenstedelijke locatie tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Maresingel verrijst in de komende jaren een woonwijk met 750 woningen waarvan zo'n 120 woningen worden gebouwd in particulier opdrachtgeverschap. Dat wil zeggen dat deze mensen hun eigen huis ontwerpen en laten bouwen. Bij veel van dit soort projecten gaat het om vrijstaande woningen, maar in Nieuw Leyden is dat niet het geval. De woningen worden in blokken gebouwd bovenop een gezamenlijke parkeergarage. Hierdoor ontstaat een heel bijzondere samenstelling van verschillende bouwstijlen per blok. Dat vergt natuurlijk wel veel onderlinge afstemming tussen de verschillende opdrachtgevers.

Vanavond had ik een kennismakingsbijeenkomst met een aantal mensen die op deze manier hun eigen huis gaan bouwen. Allemaal mensen die met bijzonder veel gedrevenheid hun droomhuis gaan realiseren. Maar ook mensen die tijdens het proces de nodige tegenvallers te verwerken krijgen. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat er in Nederland weinig ervaring is met deze manier van zelfbouw. De kopers van de eerste kavels moeten daardoor echt alles zelf uitvinden en dat is niet altijd even makkelijk. Na de jaarwisseling gaat de eerste paal de grond in.

Het was goed om de ervaringen nu eens van de mensen zelf te horen. In de besluitvorming over Nieuw Leyden kan ik daar de komende tijd mijn voordeel mee doen.

Tot ziens.

1 opmerking:

  1. Nieuw Leyden is echt een fantastische kans als je in je ideale huis wilt wonen direct boven het centrum van Leiden. Het is een avontuur met risico's maar het is het waard!

    BeantwoordenVerwijderen