zaterdag 16 juni 2007

Twee keer hoera!

Vanmiddag mocht ik uit handen van de voorzitter van de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) het jubileumnummer van hun tijdschrijft in ontvangst nemen. STIEL bestond vandaag 20 jaar en gaven ter ere van dit jubileum een feestje in 'Zijlstroom' in Leiderdorp, een zeer toepasselijke plaats voor deze bijeenkomst.

Het bestuur van Stiel had voor deze gelegenheid directeur André van Stigt, van architectenbureau J. van Stigt uitgenodigd. Zijn architectenbureau heeft veel ervaring met hergebruik en restauratie van industriële gebouwen. Onder leiding van dit bureau wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie van het gebouw Nieuwe Energie (zie foto) aan de Langegracht. Naast een nieuwe opvangvoorziening voor dak- en thuislozen realiseert onze corporatie Portaal in dit voormalige textielproductiegebouw ruimte voor jonge communicatiebedrijven en kantoren. Portaal gaat een deel van de kantoorruimte ook gebruiken voor de eigen organisatie. Daar mee laat ze zien vertrouwen te hebben in de toekomst van dit mooie gebouw en haar gebruikers.Voor mij was het leuk om dit verhaal te horen aangezien ik voor mijn wethouderschap als projectleider bij dit project betrokken was. Van Stigt benadrukte overigens nog maar eens dat het behoud van industriele monumenten eigenlijk alleen kansrijk is, wanneer er ook een economisch haalbaar plan voor herbestemming is.

Nieuws was er ook tijdens dit feestje. De voorzitter van STIEL maakte bekend dat er afgelopen week overeenstemming is bereikt tussen STIEL, de eigenaren van het Meelfabriekcomplex en de gemeente over de toekomst van de Leidse Meelfabriek. Als gevolg van deze overeenstemming heeft STIEL haar bezwaren tegen de realisatie van dit plan ingetrokken bij de Raad van State. Dat was nieuws omdat de dreigende sloop van dit complex ooit de aanleiding was van de oprichting van STIEL. Als gevolg van deze stap verwacht ik dat realisatie van de plannen voor dit complex nu niet al te lang meer zal duren. Zoals het er nu uit ziet is ook hier aan de voorwaarde van Van Stigt voldaan, er is immers een economisch haalbaar plan.


STIEL 20 jaar oud en de meelfabriek kan naar verwachting voorlopig verder. Twee keer hoera!

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten