donderdag 29 november 2007

Slimme steden

Het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) is een vereniging voor professionals in de ruimtelijke ontwikkeling van stad, land en regio. Met ruim 5.000 leden uit vele verschillende disciplines is het Nirov het meest diverse netwerk in de ruimtelijke ordening en volkshuisvesting. Ook de gemeente Leiden is lid van het Nirov. Vandaag was ik in Amsterdam voor een symposium van dit instituut onder de titel 'Dag van de ruimte' en als subtitel 'Slimme Steden'.

Daarbij ging het vooral om de vraag hoe steden zich weten aan te passen aan een nieuwe omgeving die ontstaat als gevolg van globalisering. Anders dan vroeger houden mensen en bedrijven zich steeds minder aan gemeentegrenzen, oude zekerheden verdwijnen daardoor. Een stad die niet goed 'aanvoelt', die kennis, creativiteit en een aantrekkelijk leefklimaat ontbeert, komt op achterstand. Zo'n stad verliest het allerbelangrijkste: de mensen die de stad maken. Slimme steden laten het zover niet komen.

In een rij van sprekers die vandaag voorbij trok, was het woord ook aan onze burgemeester, Henri Lenferink. Hij is sinds kort voorzitter van het Nirov en kon van de gelegenheid gebruik maken om de zaal o.a. te laten zien hoe de stad Leiden zich in de loop der tijd heeft aangepast aan de veranderende wereld. Van een stad met een florerende lakenindustrie tot een stad met een historische binnenstad en een snel ontwikkelende bioscience industrie.

Het was een geslaagde bijeenkomst.

Tot ziens.

3 opmerkingen:

 1. DOMME WETHOUDER

  Ik heb U verzocht om uw blogje niet langer met popups van mymessenger op te leuken.

  Uw antwoordde dat U van een "gratis site" gebruik maakte omdat U de gemeenschap niet met kosten wilde opzadelen(sic).

  Laat ik U uit de droom helpen: "there aint no such thing as a free lunch" Uw boodschap wordt gesponsord door UW lezers die op UW verleidelijke popups reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bravo,

  Als ik het goed heb is de pop up verwijderd

  Ton de Bruijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh nee toch niet....de pop ups zijn er nog

  BeantwoordenVerwijderen