dinsdag 19 augustus 2008

Du Prie

Vandaag begon de dag met een interessant gesprek met het bestuur van het Leidse ondernemersfonds. Het ondernemersfonds is een door alle ondernemers in Leiden gesteund fonds. In een voor Nederland unieke constructie dragen alle ondernemers in de stad Leiden er aan bij. We hebben gesproken over de resultaten over 2007 en de toekomst van het fonds.

Daarna was het tijd voor mijn 6e stageadres. Vanmiddag was dat Du Prie bouw & ontwikkeling. Du Prie is een echt familiebedrijf, de leiding van het bedrijf is in handen van 2 generaties Du Prie. Het gaat om een zogenaamde ontwikkelende bouwer; naast het bouwbedrijf doet men zelf ook aan de ontwikkeling van bouwlocaties. Bij het bedrijf werken zo'n 100 mensen en zo'n 70% van de opdrachten komen uit de eigen stad. Een echt Leids bedrijf dus.

Juist door die combinatie van bouwen en ontwikkelen heeft Du Prie veel te maken met de gemeente en het politieke bestuur. Behalve allerlei contacten op het gebied van vergunningverlening heeft het bedrijf bij de projectontwikkeling ook veel te maken met de ontwikkelingen die bijvoorbeeld aanpassing van bestemmingsplannen vereisen. Daarbij zijn contacten met de Leidse politiek van groot belang. Het toverwoord is daarbij geduld, het gaat vaak om lange en ingewikkelde procedures. Daardoor kan het jaren duren voor een plan uiteindelijk gebouwd kan worden.

Na de smakelijke lunch, waarin ik met de heren Du Prie over deze zaken van gedachte gewisseld heb, was het tijd voor een rondleiding door het bedrijf en mocht ik ook zelf het gereedschap ter hand nemen.

Du Prie levert nog veel maatwerk. Daarbij is het van belang dat veel werk in eigen werkplaats kan worden voorbereid. In de timmerwerkplaats maakt men zaken als deuren en kozijnen daarom vaak nog helemaal zelf. Daarvoor is natuurlijk personeel nodig die het vak goed beheersen. Ik mocht zelf ook meehelpen met het in elkaar zetten van een houten raamkozijn en ik moet zeggen, als je zo’n stukje vakmanschap af hebt, voel je toch wel een soort trots.
Het vervullen van vacatures is niet eenvoudig. Goede mensen kunnen bij Du Prie dus altijd terecht. Dat neemt niet weg dat de huidige werknemers zich sterk verbonden voelen met het bedrijf en daar vaak al lang en met veel plezier werken.

Na dit staaltje vakmanschap mocht ik met directeur Joop du Prie mee naar het Noordmanterrein. Ditmaal niet om de vetput van restaurant Woods te legen, maar om te zien wat men hier momenteel aan het bouwen is aan woningen en kantoren.

Op deze locatie is ervoor gekozen om de bedrijvigheid te vervangen door woningbouw, waardoor de ruimte voor bedrijven in de stad weer een stukje verder is afgenomen. Toch pleit Du Prie er voor om er vooral voor te zorgen dat er in Leiden naast ruimte voor wonen, voldoende ruimte blijft voor bedrijven. In het verleden is hier wel eens te weinig aandacht voor geweest. Net als een aantal andere stagebedrijven is men van mening dat Leiden moet blijven zoeken naar mogelijkheden voor een nieuw bedrijventerrein aan de rand van de stad. Het is heel belangrijk voor bedrijven die nu al in Leiden gevestigd zijn om de mogelijkheid tot uitbereiding te hebben en natuurlijk moet het ook aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven om zich juist in Leiden te komen vestigen.

Ook morgen ga ik op bezoek bij een typisch Leids familiebedrijf: Hartwijk en Zn., de “winkel van sinkel” aan de Nieuwe Beestenmarkt.

Tot ziens

1 opmerking:

  1. Leuk dat U blij bent met de bouw van de fa.du Prie op het noordmanterrein. Helaas is er veel verdriet bij omwonende die na jarenlang een mooi zicht hadden op onze "Leidse Rijn"dit nu hierdoor TOTAAL moeten gaan missen!!M.n. wij.
    Heel veel verdriet kan ik u zeggen en veel plezier is ons ontnomen!
    Met groet, Laura Vogelenzang-WITTEMAN

    BeantwoordenVerwijderen