zondag 26 oktober 2008

Voetbal Fabriek

Vandaag werd er een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld op de universitaire sportvelden van onze stad. Daar speelde Lugdunum tegen de Football Factory. Football Factory is een nieuwe Leidse voetbalvereniging die eerder dit jaar is ontstaan uit een afsplitsing van hetzelfde Lugdunum. Lugdunum speelde dus in feite tegen zichzelf afgelopen weekend en verloor die wedstrijd bovendien ook nog, maar dat is voor dit verhaal even niet belangrijk.

Toen ik dit voorjaar hoorde dat Leiden er een 11e voetbalvereniging bij had gekregen was ik niet blij. De 10 verenigingen die we al hadden was voor een stad als Leiden eigenlijk al veel te veel en bij 11 krijgen we zeker te maken met een versnippering van kwaliteit. Dat is niet goed voor de sport in Leiden. Toch kun je als gemeente weinig doen in zo'n geval. Iedereen is vrij om in Leiden een voetbalvereniging op te richten. Daar gaat een gemeente helemaal niet over.

Dat wordt anders wanneer de nieuwe vereniging een beroep zou doen op de gemeente om sportaccommodatie beschikbaar te stellen. Dan komt immers de vraag of wij bereid zijn gemeenschapsgeld beschikbaar te stellen voor nieuwe velden, kleedkamers etc. Het gaat daarbij vaak om veel geld dat we binnen het sportbudget ergens anders vandaan moeten halen.
Laat ik maar duidelijk zijn. Wanneer in Leiden nieuwe sportverenigingen ontstaan terwijl bestaande sportverenigingen ruimschoots in staat zijn de bestaande vraag op te vangen, dan vind ik dat we eerst maar eens een stevige discussie moeten hebben voor we gemeenschapsgeld beschikbaar stellen. Wat mij betreft kan van een automatisme in ieder geval geen sprake zijn.
Zoals ik al zei, de Football Factory speelt momenteel op de universitaire sportvelden. Zolang dat goed gaat heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik wens ze dan ook veel succes.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Ook dit is voor de nieuw te vormen werkgroep een mooi onderwerp om te bespreken, het oprichten van een nieuwe sportvereniging.

  Ik kan me voorstellen dat indien er velden verdwijnen van de sportaccommodatie waarop Football Factory nu voetbalt er een behoorlijk probleem ontstaat.

  In een tijd waarin fusies voor sportclubs eerder in beeld zijn dan het oprichten van sportclubs mogen best wel ''hardere eisen'' worden gesteld aan de oprichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien een aanleiding de hele club op te doeken.
  Afgelopen weekend heeft het eerste elftal zich massaal misdragen en een ervan zelfs de scheidsrechter knock-out geslagen!
  Zie Leidsch Dagblad 17-03-2009.
  Werkelijk een schande voor onze stad!!!

  BeantwoordenVerwijderen