donderdag 9 april 2009

25 jaar

Het Leidse Bio Science Park bestaat dit jaar 25 jaar. Ter ere van dit feit was ik vanavond te gast bij een diner van de Stichting Leiden Life meets Science. Het was een geanimeerde avond met een aantal interessante presentaties van de geschiedenis en de toekomst van ons Bio Science Park.

De meest bijzonder presentatie was van Prof. Dr. Robbert Schilperoort. Hij haakte in 1979 aan op de uitkomsten van het rapport van de Commissie Wagner, die in een tijd van crisis en grote werkloosheid een nieuw industrieel elan bepleitte. Hij begon als eerste het Innovatie Onderzoek Programma Biotechnologie. Hij richtte de onderzoekschool Biotechnologie Delft Leiden op. In de Verenigde Staten maakte hij kennis met scienceparken en Schilperoort bedacht dat een biotechnologisch sciencepark in Leiden tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

Met de steun van universiteit en gemeente is dit gelukt, alhoewel een enkele criticus aanvankelijk vreesde dat binnen vijf jaar driekwart van de bedrijven failliet zou zijn. Het park werd en is een succes. Het Leidse Bio Science Park is inmiddels de grootste van Nederland en hoort tot de vier grootste bioscience clusters in Europa. Prof. Schilperoort speelde destijds een belangrijke rol bij het naar Leiden halen van diverse biotechnologische bedrijven naar Leiden, zoals MOGEN, Promega en Centocor.

Voor zijn werk als grondlegger van het Leiden Bio Science Park kreeg Prof. Schilperoort vanavond uit handen van de burgemeester de gouden speld voor externe relaties. En dat is gezien zijn prestatie natuurlijk volledig terecht.

Op de site van het Bio Science Park is vanaf nu een prachtige timeline te vinden met de geschiedenis van het park.

Wat ik vanavond voor de eerste keer hoorde is dat Leiden destijds een plan om 2200 wonigen te bouwen in het gebied van de Leeuwenhoek heeft laten varen in het belang van een toen nog relatief onbekende bioscience ontwikkeling. Een stad met visie!

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten