woensdag 15 april 2009

4cast

Vanmiddag was ik voor een bedrijfsbezoek bij het bedrijf '4cast' aan de Schipholweg. Bij dit in 2001 opgerichte bedrijf werken op dit moment 7 mensen. Samen vormen ze een onafhankelijk verkeer- en vervoer adviesbureau dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en toepassen van modellen voor verkeersprognoses. Deze mensen zijn dus full-time bezig met het voorspellen van de toekomst op de weg. 2020 lijkt daarbij een magisch jaartal. Veel prognoses hebben dat jaartal als horizon. Het bedrijf heeft de ambitie om uit te groeien tot een van de belangrijkste spelers op hun vakgebied.

Werk krijgt dit bureau voor het overgrote deel van overheden. In Nederland zijn dat vooral de ministeries, regio's en grote steden. De gemeente Leiden zelf is overigens (nog) geen klant.

Ten opzichte van het jaar 2000 gaat volgens de momenteel geldende cijfers het verkeer in het jaar 2020 met 40% toenemen. Om deze groei op te vangen zullen wegbeheerders velen miljarden aan gemeenschapsgeld moeten investeren in weginfrastructuur en openbaar vervoer. Omdat er zoveel geld mee gemoeid is, is de kwaliteit van de prognoses buitengewoon belangrijk. De mensen van 4cast hebben mij vanmiddag uitgelegd hoe zij op basis van uitgebreide vakkennis komen tot voorspellingen met een hoge kwaliteit. Tijdens de presentatie is mij duidelijk geworden dat de prognoses uiteindelijk allemaal afhankelijk zijn van de toekomstverwachtingen die je er in stopt. En die worden uiteindelijk altijd bepaald door de overheid. Bedrijven als 4cast hebben de kennis en ervaring in huis om die gegevens om te zetten in betrouwbare voorspellingen van de toekomst.

4cast is daarmee een mooi voorbeeld van een bedrijf dat kennis weet te verkopen. Het bedrijf past daardoor mooi binnen de Leidse kennisintensieve economie.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten