vrijdag 17 april 2009

Actieplan

De economie van onze stad had de afgelopen week landelijke persaandacht. Uit onderzoek is gebleken dat het in Leiden relatief goed gaat. Dat is een gevolg van het feit dat de sectoren Onderwijs, Zorg en Overheid een belangrijke rol spelen in onze stedelijke economie. Daar komt wat mij betreft nog eens bij dat ook de Bio Science bedrijven nog steeds in dit rijtje genoemd mogen worden. Daarmee is ruim 65% van onze werkgelegenheid relatief ongevoelig voor de gevolgen van de recessie.

Deze conclusie is ook terug te vinden in het Actieplan Stedelijke Economie en Arbeidsmarkt dat ik vanochtend samen met collega Jan-Jaap de Haan presenteerde aan de verzamelde pers. Ondanks het feit dat het relatief goed gaat zijn wij van mening dat stil zitten geen optie kan zijn. In het nu verschenen actieplan beschrijven we hoe wij via 5 actielijnen de Leidse Economie een handje verder willen gaan helpen.

Overigens hebben we dit plan niet alleen gemaakt. Op allerlei manieren hebben wij partijen in de stad betrokken bij de tot standkoming. Daardoor weten we ook dat het plan kan rekenen op goedkeuring van de belangrijkste partijen in de stad.

Het is overigens geen hoogdravend plan. Geen miljoenen investeringen in de Leidse economie. Die hadden we immers in november al aangekondigd op het gebied van de bereikbaarheid en parkeren. Wel heel veel kleine en slimme maatregelen om de ondernemers en de werkzoekenden in de stad verder te helpen.

Luister hier voor een interview bij Radio West.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Argeloos mijn rondje politieke weblogs langssurfend lees ik tot mijn verbazing dat het actieplan van het college inmiddels kennelijk af is en bovendien gepresenteerd is aan de pers.

  Wethouder De Haan weigerde in de laatste vergadering van de commissie Werk en Financiën iets over het plan los te laten, daartoe terecht opgeroepen door Eric Krijgsman. Tot zijn spijt - en de mijne - werden we (duo- en raadsleden) ook al niet uitgenodigd de conferentie van college en ondernemend en onderwijzend Leiden over het plan bij te wonen (als toehoorder).

  Nu te moeten lezen dat de pers inmiddels wèl is geinformeerd, terwijl de raad het met berichten in de krant moeten doen, is toch teleurstellend. Het voedt ook weer de stelling dat inspraak leidt tot het buiten spel zetten van de raad. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

  Henny Keereweer zou hierover waarschijnlijk zeggen dat een raad die dit laat passeren zich als lam en niet als leeuw gedraagt. (Dergelijke beeldspraak laat ik overigens uiteraard geheel voor zijn rekening.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Wouter,

  Na de persbijeenkomst is het stuk natuurlijk ook beschikbaar voor de leden van de raad. Ik neem aan dat dit vandaag in de bus zit.

  BeantwoordenVerwijderen