Alle burgers en bedrijven samen hoeven jaarlijks 52.000 weken minder te wachten op een vergunning. Dat scheelt een hoop frustratie.
Diverse vergunningstrajecten zijn korter en eenvoudiger geworden, zoals in ondertrouw gaan, het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats of een bouwvergunning. In sommige gevallen is de vergunningsplicht zelfs geschrapt. Voor flyeren op straat is bijvoorbeeld geen vergunning meer nodig, net zomin als voor het –binnen een bepaalde grens- buiten de winkel uitstallen van waren. We kregen vierhonderd keer per jaar het verzoek om te mogen flyeren, vierhonderd keer zeiden we ja en vierhonderd keer kon de aanvrager vervolgens leges betalen. Dat gaf naar onze mening overbodige regeldruk.
Het scheelt ook geld. We hebben uitgerekend dat de vereenvoudigde maatregelen het bedrijfsleven jaarlijks 370.000 euro per jaar op leveren. Staatssecretaris Frank Heemskerk en VNG-directeur Kees Jan de Vet toonden zich tijdens de stadswandeling (foto), waarbij we langs allerlei voorbeelden liepen, onder de indruk van de Leidse aanpak.
Terugdringen van administratieve lasten is een onderwerp waarop vooral rechtse partijen zich vaak profileren. Met PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk ben ik van mening dat dit onterecht is. Ingewikkelde vergunningen en procedures zijn ook voor de 'gewone' mensen in de stad een reden om af te haken. Ik dus ben best een beetje trots op dit resultaat, het heeft Leiden weer een klein stukje beter gemaakt.
Tot ziens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten