dinsdag 23 februari 2010

Broek- en Simontjespolder

Tussen de Merenwijk en de Kagerplassen ligt de Broek- en Simontjespolder. Een prachtig natuurgebied waar veel Leidenaars wandelen, fietsen, sporten en genieten van de natuur. Zelf ga ik met regelmaat een stukje hardlopen in dit gebied, liefst 's morgens vroeg wanneer de dauw laag over het landschap hangt. Het is werkelijk een prachtig stukje landschap. Het gebied grenst over de hele lengte aan de Merenwijk en een deel van het onderhoud wordt door de gemeente Leiden gedaan. Toch hoort het tot het grondgebied van de gemeente Teylingen (waaronder Warmond valt). Als oud-burgemeester van Warmond weet ik heel goed waarom dit zo is. Bij een grenscorrectie die destijds nodig was voor de realisatie van de Merenwijk wilde de gemeente Warmond alleen de grond onder de wijk overdragen. Als ook het groen zou worden overgedragen was men in Warmond bang dat Leiden ook dit gebied onmiddellijk tot de rand van de Kagerplas zou volbouwen en dan was het uit met de rust en de natuur in de Broek en Simontjespolder.

Het is daarom des te opmerkelijk dat de gemeente Teylingen onlangs een initiatief bekend maakte om een grote jachthaven in dit gebied te ontwikkelen. De jachthaven zou komen te liggen voorbij het golfterrein, achter de molen. Een groot deel van de polder wordt dan water en er komen maximaal 500 ligplaatsen.

500 ligplaatsen, dat is een hele forse jachthaven. Natuurlijk heel mooi voor het toerisme rond De Kaag, maar absoluut funest voor de natuurwaarde van het gebied. Bovendien zal zo'n grote haven een flinke ontsluiting nodig hebben en dat kan eigenlijk alleen via de Leidse Merenwijk of in de lengterichting door de polder naar Warmond. Wat mij betreft is de jachthaven in de Broek- en Simontjespolder dus een heel slecht plan. Dat is ook precies de reden waarom deze ontwikkeling niet is opgenomen in de onlangs door Leiden vastgestelde structuurvisie. Wat mij betreft blijft dat zo.
Gelukkig zijn er in Leiden inmiddels meer mensen opgestaan om deze ontwikkeling te keren. Gezien de geschiedenis is dat wel opmerkelijk. Ooit besloot de gemeenteraad van het dorp Warmond deze gronden niet over te dragen aan Leiden vanwege de angst dat de mooie natuur in dit gebied verloren zou gaan als gevolg van de uitbreidingsdrift van de stedelingen. Nu zijn het dezelfde stedelingen die het groen naast de wijk moeten beschermen. Het kan verkeren.

Tot ziens.

9 opmerkingen:

 1. Beste Marc,

  Wat goed om je reactie te horen op de plannen van Warmond. Zeker gezien de historie die je schetst, lijkt het me een slecht plan om de spaarzame groene gebieden rond Leiden te bebouwen, in welke vorm dan ook.

  Mijn vraag aan jou echter:
  * Wat kan/gaat de PvdA concreet doen om dit project te stoppen?
  * Wat kunnen burgers zelf doen?

  Groet
  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Jeroen,

  Zowel de gemeente, als belanghebbende bewoners kunnen verschillende dingen ondernemen. Het is niet goed omdat hier allemaal te vermelden. Ik heb inmiddels contact met enige bewoners en ben graag bereid om hierover een gesprek aan te gaan.

  Groet,
  Marc Witteman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Marc,

  Leuk dat je snel reageert. Ik hoorde inmiddels van andere bewoners inderdaad dat je betrokken bent. Hartstikke goed!

  Groet
  Jeroen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Marc,

  Ik voel me deze week wel héél erg door je gesteund. Eerst met de jachthaven en zondag bij de 10 km Roadrunners. Dank!

  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Marc,
  kun je dan ook iets doen aan de slechte omstandigheden van de wandelpaden??
  Deze winter was het bar en boos. geen schoongemaakte paden daar.
  er wordt totaal geen onderhoud gepleegd, wel heel veel op de golfbaan. Oudere mensen struikelen over de boomwortels die door het asfalt steken. Moeten we nu wachten op een jachthaven om mooie wandelpaden te krijgen??????

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Broek- en Simontespolder mag niet bedorven worden door lig- en parkeerplaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rien,

  Voor dit soort klachten kun je volgens mij het beste even bellen met de gemeente Teylingen. Mijn ervaring is dat ze meldingen snel en netjes opvolgen. Teylingen doet het goed op het gebied van de dienstverlening.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is toch te gek voor woorden. Een figuur wil een jachthaven laten aanleggen, een wethouder wil zijn ego strelen om dit te willen aanleggen en vervolgens moet een hele wijk alle mogelijke acties ondernemen om dit tegen te gaan.
  Deze wethouder keert gelukkig niet terug in het college van Teylingen. Met zijn ervaring zou het een uitstekende beheerder voor een speeltuin zijn!

  BeantwoordenVerwijderen