vrijdag 12 maart 2010

Achterhaald

Het Leidsch Dagblad kopte vandaag op de regiopagina 'Meevaller garage bij Morspoort' terwijl RTV-West gisteren de nieuwsuitzending begon met 'Morspoortgarage veel duurder dan verwacht'. Verwarring alom dus. Wat is er aan de hand?

In januari stelde de gemeenteraad een bedrag van 5,4 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van een tijdelijke parkeergarage bij de Morspoort. In deze garage komen 450 extra parkeerplaatsen ten behoeve van het centrum. Een investering die in de tien jaar dat deze garage in gebruik zal blijven weer kan worden terugverdiend door de extra parkeerinkomsten. Met andere woorden, volgens onze berekeningen kost deze garage de gemeenschap uiteindelijk geen euro. Een aantal partijen in de raad twijfelde aan deze cijfers en vroegen daarom om een second opinion die er bovendien snel moest komen.

Tijdens de laatste raadsvergadering van de oude raad werden de uitkomsten van deze second opinion aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad. De conclusie van het rapport was dat de parkeergarage volgens de onderzoekers veel duurder zou uitvallen. Zij hadden berekend dat deze kosten zeker 6,7 miljoen zouden bedragen. Als gevolg van deze hogere investering zou Leiden in de komende tien jaar een flink verlies leiden op de exploitatie. Voor de tegenstanders van de Morspoortgarage weer een bewijs dat de garage er niet moet komen.

Terwijl het onderzoek werd gehouden zijn we echter ook doorgegaan met de aanbesteding van de garage. Inmiddels heeft de gemeente een aanbod gekregen voor de bouw van deze garage voor een bedrag dat zelfs onder het door het college geraamde bedrag van 5,4 miljoen euro ligt. En daarmee was het rapport dus al bij de presentatie achterhaald. Omdat de informatie over de aanbesteding nog niet openbaar was gemaakt, kwam alleen de informatie over de kostenstijging in het nieuws. Vandaag merkte ik hoe moeilijk het is om die verkeerde informatie vervolgens weer uit het nieuws te krijgen.

Klik hier als u de betreffende uitzending van het TV-West nieuws nog eens wilt bekijken.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten