woensdag 17 november 2010

Week vd Jeugdzorg (4)

Vandaag organiseerde de provincie voor de vijfde keer de GAAF-conferentie. GAAF staat voor Gemeenschappelijk Actieprogramma Aansluiting Flevoland. Dat doen we voor mensen die in hun werk met jongeren te maken hebben. Zij ontmoeten elkaar hier en wisselen kennis en ervaring uit. Thema dit jaar was ‘Focus op nazorg’.

Uit onderzoek van CMO Flevoland is gebleken dat de nazorg beter kan. We doen er wel wat aan, maar de samenwerking kan veel beter. Met de wethouders en de betrokken instellingen is afgesproken dit per gemeente te gaan oplossen.

In Flevoland gaat het om zo’n 250 jongeren per jaar, die ondersteuning nodig hebben na jeugdzorg. De aanwezigen hebben tijdens deze conferentie veel informatie gekregen waarmee ze de nazorg in Flevoland sterk kunnen gaan verbeteren.

Tijdens deze conferentie werd voor het derde achtereenvolgende jaar een stimuleringsprijs uitgereikt (de GAAF-prijs) voor het beste projectidee op het gebied van nazorg. De prijs van 10.000 euro ging naar het project jongerencoaches van het jongerenwerk op Urk. Als reden waarom zij zouden moeten winnen, hadden de indieners aangegeven: ‘Jongeren zijn gemotiveerd om te veranderen, maar missen het lef om de laatste stap te zetten. Het coachingsproject helpt hen om keuzes te maken die een verschil kunnen vormen voor de rest van hun leven.’ Mooier had ik het zelf niet kunnen zeggen. En het leuke is, dat de eerste successen al zichtbaar zijn. Trotse Urkers dus in het provinciehuis vanmiddag. Zij werken samen met veel partijen, zoals de politie, Waypoint, de gemeente Urk, maatschappelijk werk, reclassering en BJZ.
Van harte gefeliciteerd prijswinnaars en doe iets moois met de prijs! Ik ga de komende tijd nog een keer op Urk kijken wat ze met het geld hebben gedaan.

Aan het begin en het eind van de GAAF-conferentie voerden verschillende jongeren van jeugdzorginstelling Nieuw-Veldzicht en Rentray acts op: raps, maar ook een gevoelige song waarbij heel wat mensen de tranen in de ogen kregen. Giorgio, Millow en Locs, Ellis, Jordy, Luchard en Joost: zij kregen het daverende applaus dat ze verdienden. Wat een talent heeft Flevoland, geweldig! Ik ben benieuwd naar de cd-opnames die er ongetwijfeld gaan komen. Mij hebben ze in elk geval al als grote fan. Kortom, ook de jongeren waren weer van de partij. Hun optredens zijn mooie momenten tijdens zo’n conferentie, en doen je ook realiseren waarvoor we het met z’n allen doen.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten