woensdag 20 december 2006

Excellente vergunningen

Binnen de gemeente Leiden is de afdeling Vergunningverlening en Subsidies verantwoordelijk voor de afgifte van bouwvergunningen. Dat is een ingewikkeld proces wat met buitegewoon veel zorgvuldigheid moet worden uitgevoerd. Hoe belangrijk dat is zien we in de praktijk wanneer blijkt dat een gebouw niet veilig is, zoals een tijdje geleden in Amsterdam waar een pas opgeleverd appartementencomplex geheel ontruimd moest worden wegens instortingsgevaar. De eigenaar/bewoners kijken in zo'n geval al snel naar de gemeente die dit had moeten voorkomen.

Binnen de gemeente Leiden is twee jaar geleden een proces gestart om de kwaliteit met betrekking tot dit proces sterk te verbeteren. Vandaag werd een project onder de titel 'Excellente Werkwijze' afgesloten. Dat was voor mij reden om eens bij de mensen van Vergunningverlening en Subsidies langs te gaan om zelf te vernemen hoe de zaken er nu voor staan.

Mijn indruk is dat deze mensen er werkelijk alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat er in dit proces zo min mogelijk fouten worden gemaakt en dat alle vergunningen kunnen worden afgegeven binnen de termijn die met de aanvrager is afgesproken. Die aanvrager kan het hele traject ook volgen via internet en binnenkort is het zover dat de aanvrager ook per SMS op de hoogte kan worden gebracht van de vorderingen.

Dankzij dit project is de dienstverlening op het gebied van bouwvergunningen de afgelopen 2 jaar sterk verbeterd. De volgende uitdaging is nu om voor een groot deel van de bouwvergunningen een 'klaar terwijl u wacht' service te introduceren. Aan het enthousiasme van de betrokken medewerkers zal het niet liggen. Dat heb ik vandaag zelf kunnen vaststellen.

Aan het einde van de middag was ik op uitnodiging van de bewoners nog even in de wijk Zuidhoven. In een partytent aan de Willem Klooslaan hielden zij een eindejaarsbijeenkomst met kerstmuziek en gluhwijn.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten